Τα πλήθη μπορεί να συρρέουν στις αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης –υποδέχεται περί τα 7 εκατ. επισκέπτες ετησίως -, όχι όμως και το χρήμα, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στα ταμεία του να φτάνει τα 40 εκατ. δολάρια. Και μια επέκταση που υπερέβη τον προϋπολογισμό κατά αρκετά εκατομμύρια δολάρια οδηγεί σε απολύσεις περίπου 90 εργαζομένων, σε περικοπές εκθέσεων και ματαιώνει τα σχέδια του αμερικανικού μουσείου να αναδειχθεί σε ανταγωνιστικό παίκτη στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης.

Η δεινή οικονομική κατάσταση του μουσείου έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στη διοίκηση και στους επιμελητές, πολλοί εκ των οποίων –σύμφωνα με άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» –επιρρίπτουν τις ευθύνες στον επί οκτώ χρόνια διευθυντή Τόμας Κάμπελ θεωρώντας ότι προσπάθησε να κάνει πάρα πολλά πολύ γρήγορα. Το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικός αριθμός προσλήψεων στο ψηφιακό τμήμα, σπατάλες για την επέκταση του μουσείου και την προβολή της νέας του ταυτότητας. Τώρα το μουσείο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αναγκάζεται να περιορίσει τόσο τον εμπλουτισμό των συλλογών του όσο και τις περιοδικές εκθέσεις μειώνοντάς τον αριθμό τους από 60 σε 40 ετησίως.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο δεν είναι ο μοναδικός πολιτιστικός φορέας που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ζητήματα έχουν προκύψει τόσο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και στο Μουσείο του Μπρούκλιν όσο και στο Μουσείο Τεχνών του Λος Αντζελες.