Τον Ιανουάριο του 2015, σε συνέντευξή του στο Channel 4, ο Αλέξης Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός τότε, είχε δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξυπνητήρι που θα βγάλει τους ευρωπαίους ηγέτες από τον λήθαργο». Ηταν η εποχή που κυρίαρχο σύνθημά του ήταν ότι δεν θα αλλάξει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Δύο χρόνια μετά, είναι πρόδηλο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που υπέγραψε μεν το τρίτο Μνημόνιο αλλά αδυνατεί να επωμιστεί το πλήρες κόστος της εφαρμογής του, όχι μόνο δεν μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε στην Ευρώπη, αλλά κάτι χειρότερο: έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε απόλυτο αδιέξοδο, με την επιχειρηματική τάξη να βρίσκεται σε απελπισία, τους εργαζομένους να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που τους δημιουργεί η αβάσταχτη φορολογία και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα να ζουν σε συνθήκες αφόρητης φτώχειας.

Κι όμως, τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμα χειρότερα –και όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση αδυνατεί να συμφωνήσει για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, κάτι που, έστω κι από ατύχημα, μπορεί να αναζωπυρώσει τον φόβο του Grexit.

Aλλά ακόμα κι αν το Grexit απομακρυνθεί, τα πράγματα δεν θα πάνε καλύτερα. Διότι η Ευρώπη αλλάζει ερήμην των υπερφίαλων διακηρύξεων. Και η Ελλάδα είναι αδύνατον να επιβιώσει χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αλλαγές. Το ξυπνητήρι δεν χτύπησε ποτέ.