Οι εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας των τριών, Γιάννη Ραγκούση, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη, συνεχίζονται. Χθες στην Πάτρα, ωστόσο, δεν έμειναν μόνο στα λόγια, προχώρησαν μερικά βήματα –επτά για την ακρίβεια –παραπέρα. Συγκεκριμένα, τα ιδρυτικά στελέχη της κίνησης Προοδευτικό Κίνημα: Ωρα Αποφάσεων παρουσίασαν χθες τον οδικό χάρτη γέννησης της «νέας μεγάλης ενωμένης προοδευτικής παράταξης» που έχουν θέσει ως στόχο, «χωρίς προσκλήσεις για δημιουργία ομοσπονδιών που αναπαράγουν αρχηγούς και αρχηγίσκους σε θέσεις δήθεν εξουσίας που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες».

Ετοιμάζουν εθνική συνέλευση

Κι αυτό επειδή η εισήγηση των τριών είναι το πολιτικο-οργανωτικό σχήμα που θα κατευθύνει τις διαδικασίες ενοποίησης των διαθέσιμων δυνάμεων και ίδρυσης του νέου, ενιαίου φορέα «να δημιουργηθεί από μηδενική βάση, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του χώρου, χωρίς ισορροπίες συσχετισμών και εξουσίας».

Ζητούν μάλιστα να οργανωθεί η «πρώτη εθνική συνέλευση του προοδευτικού χώρου», η οποία θα ορίσει το πολιτικό πλαίσιο των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για ανοικοδομηθεί και να βγει από την κρίση. Αυτή θα ανακοινώσει 11μελή επιτροπή προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής «με κύρος και εμπειρία», όπως επισημαίνεται, η οποία θα αναλάβει χρέη οργανωτικής επιτροπής και επιτροπής δεοντολογίας ως την ίδρυση του φορέα.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο

Υποστηρίζεται ακόμη ότι η εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα πρέπει να γίνει «από τη λαϊκή βάση, με ανοιχτή και οργανωμένη δημόσια πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση (debate) των υποψηφίων, με τρόπο αδιάβλητο –πολιτικά, νομικά και τεχνικά».

Στη συνέχεια προτείνεται η νέα εκλεγμένη ηγεσία, σε συνεργασία με την 11μελή επιτροπή, να προχωρήσει στη διαμόρφωση οδικού χάρτη για ιδρυτικό συνέδριο. «Ολες οι σχετικές διαδικασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017» επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο και όπως μαθαίνω από αξιόπιστη πηγή η έναρξη των διαδικασιών –αν και δεν αναφέρεται στο σχετικό κείμενο –προσδιορίζεται γύρω στις αρχές Απριλίου.

ΠΑΣΟΚ: Δεν ασχολούμαστε…

Παραλλήλως στη χθεσινή πρόταση των τριών διευκρινίζεται ότι με την πολιτική και οργανωτική ολοκλήρωση του εγχειρήματος «παύει η ανάγκη πολιτικής λειτουργίας των υπαρκτών σχημάτων του χώρου». Για να δούμε πόσοι και ποιοι θα ακολουθήσουν, αν και κρατάω μικρό καλάθι. Οχι δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά από τη Χαριλάου Τρικούπη άκουσα να σχολιάζουν χθες ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούμε με το θέμα». Δεδομένων των αρνήσεων που έχουν φάει ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποθέτω, στα απανωτά προσκλητήρια που είχαν στείλει τελευταία.