Είναι σίγουρα σύμπτωση. Δύο πρώην προπονητές του Ολυμπιακού, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και ο Μάρκο Σίλβα, δρέπουν δάφνες σε δύο από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα του κόσμου.

Ο Ζαρντίμ οδηγεί τη Μονακό προς την κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία ενώ ο Μάρκο Σίλβα στις λίγες ημέρες που βρίσκεται στην Αγγλία έχει εντυπωσιάσει με την πρόοδο της ομάδας του Χαλ.

Η σύμπτωση όμως είναι επαναλαμβανόμενη. Πέρυσι, όλος ο κόσμος μιλούσε για δύο άλλους προπονητές που είχαν συνδέσει το όνομά τους με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Φερνάντο Σάντος με θητεία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έχοντας συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες ομάδες πλην Ολυμπιακού οδήγησε την Εθνική Πορτογαλίας στην κατάκτηση του Euro. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο άνθρωπος που τον αντικατέστησε στον πάγκο της Γαλανόλευκης πριν απολυθεί κακήν κακώς, ο Κλάουντιο Ρανιέρι, «σκηνοθέτησε» μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στην Πρέμιερ Λιγκ κατακτώντας τον τίτλο με τη Λέστερ.

Το δείγμα είναι μικρό, ωστόσο, δημιουργεί τάση την οποία αρνούνται να αποδεχτούν αυτοί που πιστεύουν πως κατέχουν την ποδοσφαιρική σοφία. «Θα μπορούσα να κατακτήσω κι εγώ το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Το έχει κατακτήσει 107 φορές στα 106 χρόνια ζωής του. Τι γνωρίζει ο Σίλβα από την Πρέμιερ Λιγκ;».

Ενας από τους γνωστούς αχαλίνωτους δοκησίσοφους που αγορεύουν κάθε Σαββατοκύριακο από το βήμα των τηλεοπτικών δικτύων της Βρετανίας, ο Πολ Μέρσον, βρήκε εύκολο θύμα στο πρόσωπο του άσημου για τους Αγγλους Μάρκο Σίλβα. Η πρόσληψη του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού από τη Χαλ θεωρήθηκε από τον Μέρσον προσβολή για τους βρετανούς προπονητές που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να πάρουν το δίπλωμά τους αλλά σπανίως τους εμπιστεύονται οι ομάδες.

Με την τοποθέτησή του ο Μέρσον προσέβαλε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και γιατί όχι άλλωστε; Αυτά που είπε ο άγγλος πρώην διεθνής με την αποτυχημένη καριέρα προπονητή στη Γουόλσολ τα υιοθετούμε εμείς πρώτοι. Ο Σίλβα απάντησε με τη δουλειά του. Και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα. Τέσσερις νίκες σε αντίστοιχα εντός έδρας παιχνίδια για τους Τίγρεις σε όλες τις διοργανώσεις. Οι δύο επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ. Στα συν η λευκή ισοπαλία που απέσπασαν από τους Κόκκινους Διαβόλους. Φαίνεται πως τελικά ο Σίλβα δεν πετάλωνε ψύλλους στον Ολυμπιακό. Οπως και ο Ζαρντίμ. Το 2015 το περιοδικό «Four Four Two» τον κατέταξε μεταξύ των 12 κορυφαίων προπονητών του κόσμου, ενώ πέρυσι το «France Football» άνοιξε τη συζήτηση για το αν τελικά ανήκει στην κορυφαία πεντάδα.

Η ομάδα του Βράχου έχει πετύχει 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος και στο πρωτάθλημα σημειώνει κατά μέσο όρο 2,95 γκολ ανά αγώνα!

Οταν ο Ζαρντίμ χαρακτήρισε πέρυσι την Παρί Σεν Ζερμέν ως τον Ολυμπιακό της Γαλλίας, στους παριζιάνους νεόπλουτους κακοφάνηκε. Αναρωτιέμαι πώς θα αισθανθούν αν χάσουν φέτος το πρωτάθλημα από τον Πορτογάλο και ο τελευταίος μιλήσει ξανά για τον Ολυμπιακό…