Σε νομικό κενό βρίσκεται το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ καθώς ένα δίκτυο αντίστασης απέναντι στις ακραίες αποφάσεις του νέου προέδρου φαίνεται να δημιουργείται στη χώρα. Την Παρασκευή, δικαστής στο Σιάτλ, σε μια ιστορική απόφαση, μπλοκάρισε το προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Ηρε την ταξιδιωτική απαγόρευση προειδοποιώντας πως η απόφαση αυτή προκαλεί άμεση βλάβη στο δημόσιο και ουσιαστικά αμφισβήτησε την κρίση του προέδρου της χώρας όσον αφορά την εθνική ασφάλεια. Ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον έθεσε εν αμφιβόλω την αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως αιτιολόγηση για την απαγόρευση, ισχυριζόμενος ότι κανείς πολίτης από τις 7 μουσουλμανικές χώρες δεν έχει διαπράξει επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος. Το προεδρικό διάταγμα, έγραψε ο Ρόμπαρτ στην απόφασή του, «πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα και όχι σε επινοήσεις».

Η δικαστική αυτή απόφαση εξόργισε τον Τραμπ ο οποίος με μια σειρά tweet επιτέθηκε στον «αποκαλούμενο δικαστή», χαρακτήρισε την ακύρωση του διατάγματος «γελοία» και υποσχέθηκε πως «θα νικήσουμε». «Οταν μια χώρα δεν είναι πλέον ικανή να πει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να μπει και να βγει, ειδικά για λόγους ασφαλείας _ μεγάλο πρόβλημα!» έγραψε. Και συνέχισε: «Είναι ενδιαφέρον πως συγκεκριμένες χώρες της Μέσης Ανατολής συμφωνούν με την απαγόρευση. Γνωρίζουν ότι εάν μπουν συγκεκριμένοι άνθρωποι τότε είναι θάνατος και καταστροφή». Είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο ο πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτίθεται σε μέλος του δικαστικού σώματος, το οποίο ορίζεται από το αμερικανικό Σύνταγμα ως θεσμός που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν πως η αντίδραση Τραμπ αγγίζει το όριο συνταγματικής κρίσης.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Τραμπ, μέσω του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέθεσε προσφυγή για να επανέλθει σε ισχύ το αντιμεταναστευτικό διάταγμα. Στο κείμενο προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Reuters, αναφερόταν ότι η απόφαση του δικαστή βλάπτει το κοινό με το να ασκεί επιβολή στην εκτελεστική εξουσία. Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι η απόφαση του δικαστή «αμφισβητεί την κρίση του προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά την εθνική ασφάλεια».

Ομως το 9ο εφετείο, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την έφεση της κυβέρνησης και αντ’ αυτού ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από τον δικαστή του Σιάτλ να παρουσιάσουν επιχειρήματα για τη θέση τους μέχρι σήμερα το απόγευμα. Ετσι, προς το παρόν, παραμένει σε ισχύ το «πάγωμα» του διατάγματος Τραμπ και ταξιδιώτες από τις επτά αυτές μουσουλμανικές χώρες κάνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν να μπουν στη χώρα όσο εξακολουθεί να ισχύει η άρση της απαγόρευσης. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν πως η ακραία απόφαση του νέου προέδρου αποτελεί «θείο δώρο» για το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πράκτορας του FBI και ειδικός στην αντιτρομοκρατία Αλί Σουφάν, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα δηλώνει πως «οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους χαίρονται δημοσίως για την απαγόρευση του Τραμπ και την πολιτική που ακολουθεί. «Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο έναντι της τρομοκρατίας εάν συμπεριφερόμαστε στους φίλους μας όπως στους εχθρούς μας», δηλώνει.

Απ’ ό,τι φαίνεται ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς μέσα στις μυστικές υπηρεσίες τόσο ως υποψήφιος όσο και τώρα πλέον από το Λευκό Οίκο. Τη δεύτερη εβδομάδα του στην προεδρία διέρρευσαν πάρα πολλές πληροφορίες –κάτι εντελώς ασυνήθιστο –για την πρώτη και πολύ κακά οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε: στις 2 Ιανουαρίου στην Υεμένη με στόχο ένα υποτιθέμενο καταφύγιο της Αλ Κάιντα. «Σχεδόν τα πάντα πήγαν στραβά», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο NBC –μεταξύ άλλων, σκοτώθηκαν ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων και ένα 8χρονο κοριτσάκι. «Η επιχείρηση ήταν παρακινδυνευμένη από την αρχή και κατέληξε σε φιάσκο», έγραψαν οι «New York Times», αφήνοντας υπονοούμενα τόσο για τα στελέχη του Πενταγώνου που δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν τη λανθασμένη απόφαση του Τραμπ όσο και για το ότι εξαιτίας των πολλών εχθρών του νέου προέδρου στις μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι θα διαρρέουν διαρκώς λεπτομέρειες για τους λανθασμένους χειρισμούς του –που όπως φαίνεται δεν είναι λίγοι.