Καμπανάκι για την Πορτογαλία χτυπούν ο ΟΟΣΑ και ο Fitch και προειδοποιούν ότι το υψηλό χρέος και τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες κάνουν τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες – κυρίως σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις μέσα και έξω από την ευρωζώνη. Ουσιαστικά ο Οργανισμός και ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η Πορτογαλία μπορεί να δεχτεί ισχυρό πλήγμα εάν μεγεθυνθούν τα οικονομικά προβλήματα άλλων χωρών της ευρωζώνης ή εάν καταγραφεί βουτιά στο διεθνές εμπόριο.

Τα δύο χωριστά καμπανάκια δείχνουν τους κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα και ολόκληρη την ευρωζώνη από τις επερχόμενες εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και από το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος από τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τη χώρα αναφέρει ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνει πολλές από τις τράπεζές της. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η Λισαβόνα πιθανότατα θα πρέπει να δημιουργήσει μια «κακή τράπεζα», όπου θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων αυτών δανείων. Επίσης καλεί τη Λισαβόνα να λάβει μέτρα για την αύξηση των επενδύσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της Πορτογαλίας έχουν φτάσει στο 13% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη έπειτα από αυτό της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 130% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, που είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα στη ζώνη του ευρώ. Ο ΟΟΣΑ συμπληρώνει ακόμη ότι οι επενδύσεις στη χώρα είναι κατά 30% μικρότερες σε σύγκριση με το 2005.

Ο Fitch από την πλευρά του αναφέρει ότι η πολιτική αβεβαιότητα από τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, πλήττοντας την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Είναι ενδεικτικό ότι οι ανησυχίες για τις εξελίξεις έχουν αυξήσει τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της χώρας πάνω από το 4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και μετά, όταν η Πορτογαλία βγήκε από το Μνημόνιο.