Μια ακόμα πτυχή της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αναδεικνύουν τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Δείχνουν ότι ακόμα και όταν ο εισπρακτικός μηχανισμός καταφεύγει στην επιλογή των κατασχέσεων καταθέσεων, βρίσκεται αντιμέτωπος με άδειους ή με ελάχιστα χρήματα τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν 188.363 κατασχέσεις καταθέσεων και το συνολικό ποσό που μπήκε στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών ανήλθε σε 124,482 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό κατάσχεσης ανά τραπεζικό λογαριασμό είναι μόλις 660,80 ευρώ και συνολικά οι κατασχέσεις αφορούσαν 180.226 ΑΦΜ, καθώς σε ορισμένους φορολογουμένους η κατάσχεση επιβλήθηκε σε περισσότερους του ενός τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ. Παράλληλα, πέρυσι βγήκαν στο σφυρί μόλις έντεκα ακίνητα, εκ των οποίων όμως τα τέσσερα αποτελούν πρώτη κατοικία. Τα ποσά της οφειλής των φορολογουμένων στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τεράστια. Το χαμηλότερο, στα 733.846 ευρώ, το υψηλότερο στα 8,1 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν οκτώ πλειστηριασμοί ακινήτων στην Αθήνα και τέσσερις στον Νομό Πέλλας για συνολική οφειλή 42,7 εκατ. ευρώ. Βγάζοντας τα ακίνητα στο σφυρί (με αξίες από 180.000 έως και 2.550.000 ευρώ), το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής οφειλής ή 8,5 εκατ. ευρώ.
Από την απάντηση της Παπανάτσιου –έπειτα από ερώτηση βουλευτών –προκύπτει ότι σε τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τα ακίνητα αποτελούσαν κύρια κατοικία, αλλά όχι και το μοναδικό εμπράγματο δικαίωμα του οφειλέτη επί ακινήτου. «Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 διενεργήθηκαν τρεις πλειστηριασμοί, ουδείς εκ των οποίων αφορούσε κύρια κατοικία, και για το πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν έχει δρομολογηθεί κανένας πλειστηριασμός» αναφέρεται στην απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών.
Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όμως, έχουν αναρτηθεί πέντε προαναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων τους επόμενους μήνες, με την πρώτη εξ αυτών να αφορά διαμέρισμα 66 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, η τροπολογία την οποία είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να μη διενεργούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, δεν κατατέθηκε ουδέποτε στη Βουλή από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.