Προστατευόμενο είδος χελιών διακινούσαν από την Ισπανία στην Ελλάδα και στη συνέχεια εξήγαγαν παράνομα στην Κίνα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις την Παρασκευή σε σπίτια και επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, συνελήφθησαν εννέα άτομα, επτά άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 31 έως 62 ετών. Μεταξύ αυτών είναι και ο αρχηγός του εγκληματικού δικτύου.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα εισήγαγε από την Ισπανία στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες γόνων χελιού του είδους Anguilla-Anguilla, μέσω ισπανικής εταιρείας που αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης.

Οι ποσότητες των χελιών μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας και αποθηκεύονταν σε ειδικά τροποποιημένες δεξαμενές, σε αποθήκη της οργάνωσης σε περιοχή της Αττικής. Στη συνέχεια, ακολουθούσε η παράνομη εξαγωγή των χελιών αεροπορικώς στην Κίνα, σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποκομίζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Μετέπειτα οι παραλήπτες προέβαιναν στην εκτροφή-πάχυνση των χελιών και στην περαιτέρω διάθεσή τους στην αγορά, καθώς το συγκεκριμένο είδος αποτελεί εκλεκτό έδεσμα στη Κίνα, όπου πωλείται προς 1.500 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, η διακίνηση του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του δικτύου άρχισε όταν συνελήφθη στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» 39χρονος, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό όχημα περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού, που είχε νωρίτερα παραλάβει από την αποθήκη της οργάνωσης.

Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές οι οποίες περιείχαν μεγάλες ποσότητες γόνου χελιού Anguilla-Anguilla και συνελήφθησαν άλλα δύο μέλη της οργάνωσης και αργότερα τα υπόλοιπα έξι.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.000 ευρώ, πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και σκληρών δίσκων, καθώς και μεγάλος όγκος έγγραφων-παραστατικών εξαγωγής εμπορευμάτων, τιμολόγια κλπ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Δασών, κλιμάκια των οποίων μερίμνησαν για την παραλαβή και προστασία του γόνου Anguilla-Anguilla που κατασχέθηκε.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον, οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, που τους παρέπεμψε στον ανακριτή.