«Πλήρη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της ανώνυμης μετακίνησης του επιβατικού κοινού με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου», υπόσχεται ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Με αφορμή σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), ο ΟΑΣΑ με ανακοίνωσή του «διαβεβαιώνει ότι μεριμνά πλήρως για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών, κατά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Στόχος, τονίζει ο ΟΑΣΑ, είναι η δικαιότερη και αναλογικότερη τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των επιβατών και εξηγεί: «Βασική παράμετρος του νέου συστήματος είναι η πλήρης διασφάλιση της ανωνυμίας της μετακίνησης και ο σεβασμός τόσο του δικαιώματος της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης, όσο και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή του συνόλου του επιβατικού κοινού στα δημόσια αστικά μέσα μεταφοράς της Αθήνας».

Σύμφωνα πάντα με τον Οργανισμό, θα γίνεται μόνο στατιστική επεξεργασία του τύπου κομίστρου, με σκοπό την εφαρμογή δικαιότερης τιμολογιακής πολιτικής προς όφελος των επιβατών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα είναι δυνατόν να συσχετιστούν με τις μετακινήσεις τα προσωπικά στοιχεία των επιβατών που επιλέγουν την ηλεκτρονική κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Ο ΟΑΣΑ, αφού επισημαίνει ότι θα τηρεί αυστηρά το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και τις υποδείξεις της ΑΠΔΠΧ, διαβεβαιώνει ότι:

«Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης της μετακίνησης με συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, άρα και ταυτοποίησης, προασπίζοντας πλήρως τόσο την ιδιωτικότητα των χρηστών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όσο και το δικαίωμα του επιβατικού κοινού στην ανώνυμη μετακίνηση λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο».