Από τα δάση της Λατινικής Αμερικής ώς την έρημο Σαχάρα θα ταξιδέψει τους θεατές το αφιέρωμα «The Spanish connection» που πραγματοποιεί το Exile Room όλο τον Φεβρουάριο. Με άξονα την καλλιτεχνική δημιουργία τριών ισπανόφωνων σκηνοθέτιδων, μέσα από σειρά προβολών κι ένα ειδικό εργαστήριο, φιλοδοξία της δράσης είναι να αποκαλυφθούν ανεξερεύνητες και ενδιαφέρουσες όψεις του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.

Η αρχή θα γίνει αυτήν την Πέμπτη με την προβολή της ταινίας «Africa 815» της Ισπανίδας Πιλάρ Μονσέγ. Πρωταγωνιστής είναι ο πατέρας της σκηνοθέτιδας Μανουέλ ο οποίος, μετά το τέλος του πειράματος που έκανε με τη ζωή του κι ονόμασε «πρότζεκτ οικογένεια», επιστρέφει στις ρίζες του, την Αφρική, αναζητώντας τον έρωτα και τη συμφιλίωση με την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα. Χωρίς ίχνος κριτικής, η Μονσέγ παρουσιάζει έναν άνδρα διχασμένο μέσα στην αγάπη για τους δικούς του ανθρώπους και βυθισμένος στο πάθος του για τη συνεύρεση με άλλους άνδρες. Παράλληλα διανθίζει τα στιγμιότυπα της ταινίας με εικόνες από το οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο φτιάχνοντας ένα παζλ με διαφορετικά αποσπάσματα όπου ο έρωτας μεταξύ ανδρών ανθίζει στην άμμο και η πραγματικότητα της αυστηρή άσκησης της ιατρικής στον ισπανικό στρατό συγκρούεται με την εσωτερική ανάγκη για ελευθερία κι αλήθεια. Φόντο στην αφήγηση η Σαχάρα της δεκαετίας του 1960, το μέρος που στιγμάτισε τον πατέρας της, βγάζοντας στο φως κρυφές πτυχές της τότε ισπανικής αποικίας.

Στη συνέχεια, ακολουθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, το φιλμ «Belen», της Αντριάνα Βίλα Γκεβάρα, με σφραγίδα παραγωγής Ισπανίας και Βενεζουέλας. Ταινία για το τι σημαίνει να ανακαλύπτει κάποιος την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους άλλους. Αφορμή για το ντοκιμαντέρ έδωσε η ιστορία της Μπελέν Παλάθιος, μιας ταπεινής μουσικού που δούλευε ως αγρότισσα στις φυτείες κακάο της Βενεζουέλας. Η ύπαρξή της θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη αν η ίδια δεν αφιέρωνε τη ζωή της στη διδασκαλία του αφρικανικού οργάνου κιτιπλά και στη διάσωση της αρχαίας τεχνικής του. Μέσα από ατμοσφαιρικές διηγήσεις ξεκινάει ένα ταξίδι στις κατακερματισμένες μνήμες από τη ζωή μιας γυναίκας, που με τους καθημερινούς της αγώνες και τη δύναμη της μουσικής που έφτιαχνε μέσα από τα καλάμια μπαμπού, κατάφερε να γίνει είδωλο της αφροαμερικανικής κοινότητας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Ο ισπανικός κύκλος κλείνει το Σαββατοκύριακο 25-26 Φεβρουαρίου, οπότε η ντοκιμαντερίστρια Ναταλία Μαρίν από τη Χώρα της Ιβηρικής μετά την παρουσία της στην Μπερλινάλε κάνει μια στάση στην Αθήνα για να μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά του πειραματικού ντοκιμαντέρ. Η ίδια ως μέλος της διερευνητικής κολεκτίβας Los Hijos έχει εφεύρει ένα δικό της κινηματογραφικό είδος, που συνδυάζει την εθνογραφία με το avant garde. Χρησιμοποιώντας ως πλοηγό την φιλμογραφία της ομάδας της, με παρουσιάσεις από το Μουσείο Πομπιντού του Παρισιού έως το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, θα δώσει την οπτική της στην εξέλιξη του κινηματογραφικού είδους και τα διαφορετικά αντιφατικά στοιχεία που το απαρτίζουν. Παράλληλα, στις δύο συναντήσεις της με τους έλληνες σινεφίλ θα προσπαθήσει να μεταδώσει τις βασικές αρχές του σύγχρονου πειραματικού ντοκιμαντέρ οι οποίες μπορεί να είναι από το χιούμορ μέχρι τη διαρκή αμφισβήτηση των κανόνων που διέπουν τον φορμαλισμό.

INFO

«The Spanish connection» στο Exile Room (Αθηνάς 13, Μοναστηράκι, τηλ. 2103223394, είσοδος ελεύθερη). Την Πέμπτη 9/2 στις 21. 00, την Πέμπτη 23/2 στις 21.00, το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Φεβρουαρίου 11.00 – 14.00