Πάρα πολύ συχνά ο κόσμος βλέπει την Αφρική μέσα από το πρίσμα των προβλημάτων. Οταν εγώ βλέπω την Αφρική, βλέπω μια ήπειρο ελπίδας, προοπτικής και τεράστιων δυνατοτήτων.

Εχω δεσμευτεί να οικοδομήσω πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα και να δημιουργήσω μια ισχυρότερη πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, των ηγετών και των λαών της Αφρικής. Αυτό είναι απαραίτητο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους και την εμβάθυνση της συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα στην πρόσφατη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, στην Αιθιοπία –στην πρώτη μου σημαντική αποστολή ως γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πάνω απ’ όλα, πήγα στην Αφρική σε πνεύμα βαθιάς αλληλεγγύης και σεβασμού. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος έχει πολλά να κερδίσει από τη σοφία, τις ιδέες και τις λύσεις της Αφρικής.

Πήγα επίσης με ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης. Η Αφρική παρέχει την πλειοψηφία των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών. Τα αφρικανικά κράτη φιλοξενούν με γενναιοδωρία μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Στην Αφρική επίσης βρίσκονται κάποιες από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Η πρόσφατη επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Γκάμπια απέδειξε για ακόμα μια φορά τη δύναμη της αφρικανικής ηγεσίας και την ενότητα που επιδεικνύει για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών προκλήσεων την προστασία των δημοκρατικών αξιών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Εφυγα από τη Σύνοδο περισσότερο πεπεισμένος από ποτέ ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα θα επωφεληθεί αν ακούσει, μάθει και εργαστεί με τους λαούς της Αφρικής.
Εχουμε θέσει επί τάπητος το σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον. Η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει στο δεύτερο έτος εφαρμογής της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μια συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της παγκόσμιας φτώχειας, της ανισότητας, της αστάθειας και της αδικίας. Η Αφρική έχει υιοθετήσει το δικό της συμπληρωματικό και φιλόδοξο σχέδιο: την Ατζέντα 2063.
Οι δυο αυτές Ατζέντες πρέπει να εναρμονιστούν μεταξύ τους, ώστε να επωφεληθούν οι λαοί της Αφρικής από αυτές τις σημαντικές προσπάθειες.

Η αρχή θα γίνει με την πρόληψη. Ο κόσμος πρέπει να κινηθεί από τη διαχείριση κρίσεων στην αρχική αποτροπή τους. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της καθυστερημένης ή ανεπαρκούς απάντησής μας.

Πολλές από τις σημερινές συγκρούσεις είναι εσωτερικές και έχουν προκληθεί από τον ανταγωνισμό για την εξουσία και τους πόρους, από την ανισότητα, την περιθωριοποίηση και τις θρησκευτικές διαφορές. Συχνά, δε, πυροδοτούνται από τον βίαιο εξτρεμισμό ή τοντροφοδοτούν.
Τα Ηνωμένα Εθνη δεσμεύονται να εργαστούν χέρι χέρι με τους εταίρους τους όποτε οι διαμάχες ή η απειλή τους αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα και την ευημερία.
Η πρόληψη, όμως, δεν εστιάζει μόνο στις συγκρούσεις. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και ο πιο σίγουρος δρόμος για τη διαρκή ειρήνη είναι η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Μπορούμε να επιταχύνουμε την πρόοδο δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες και ελπίδες στους νέους. Πάνω από τα τρία πέμπτα των Αφρικανών είναι κάτω των 35 ετών. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα, μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την αξιοπρεπή εργασία και τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντος τους.

Πρέπει, επίσης, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη γυναικεία χειραφέτηση, ώστε οι γυναίκες να έχουν ουσιώδη ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και ειρήνη. Χαίρομαι που η Αφρικανική Ενωση έχει επανειλημμένα εστιάσει στην ισότητα των φύλων και τη γυναικεία χειραφέτηση.

Το έχω δει ξανά και ξανά: όταν δίνουμε δύναμη στις γυναίκες, δίνουμε δύναμη στον κόσμο.

Εχω ταξιδέψει στην Αφρική ως εταίρος, φίλος και αφοσιωμένος υπέρμαχος της αλλαγής της εικόνας αυτής της ποικιλόμορφης και ζωτικής σημασίας ηπείρου. Οι κρίσεις δίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μια περιορισμένη εικόνα. Από ένα υψηλότερο σκαλί συνεργασίας, μπορούμε να δούμε την όλη εικόνα –αυτή που αναδεικνύει την απίστευτη δυναμική και τις αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας σε κάθε γωνιά της αφρικανικής ηπείρου.

Με την προοπτική αυτή δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη για βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, η οποία αποτελεί το καλύτερο όπλο για την αποτροπή συρράξεων και πόνου, επιτρέποντας στην Αφρική να λάμψει ακόμα περισσότερο και να εμπνεύσει τον κόσμο.