Ξαφνική κινητικότητα από τους θεσμούς γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης επιτρέπει στο Μαξίμου να εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου να μπει τέλος στον κύκλο της αβεβαιότητας για τη συμφωνία.
Οι τελευταίες πληροφορίες παρουσιάζουν τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πρόθυμο να καταθέσει πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν για σπάσιμο της συμφωνίας σε δύο (χρονικά μέρη), την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των πλευρών έως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναζητηθούν τα κοινά σημεία που θα οδηγήσουν σε λύση.
Το Μαξίμου παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας –με δεδομένη την αμηχανία και τη στασιμότητα των προηγούμενων ημερών -, όμως την ίδια στιγμή εμφανίζεται συγκρατημένο στις δημόσιες δηλώσεις του. Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν πως «είναι νωρίς να εκτιμήσουμε εάν θα καρποφορήσουν» οι όποιες κινήσεις γίνουν από εκπροσώπους των δανειστών ή ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που προήδρευσε της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, διαβεβαίωσε πως η αβεβαιότητα περί τη διαπραγμάτευση θα τελειώσει.
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Οπως και να έχει όμως, το γεγονός πως προτείνονται διάφορες λύσεις για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, την ώρα που ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα και ο Ντράγκι θέτει ως όρο για την ποσοτική χαλάρωση το κλείσιμο της αξιολόγησης, κρίνεται ενθαρρυντικό. Κύκλοι της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης Γιούνκερ για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης άμεσα και καθορισμό των μέτρων που θα ισχύσουν για την περίοδο ύστερα από την ολοκλήρωσή της, μετά τις γερμανικές εκλογές. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια τέτοια πρόταση» υπό την προϋπόθεση ότι μια ενδιάμεση λύση θα εξασφάλιζε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Συγχρόνως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς σχολίασε αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (Real) ότι «η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο. Η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη εκ των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Αρα περιμένουμε από τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους, να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο». Συγχρόνως ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου».
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ. Πάντως, στα μείον τής υπό διαμόρφωση πρότασης Γιούνκερ είναι η αντιπαράθεση της Κομισιόν με τη Γερμανία, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Στον αντίποδα μια ευρύτερη πρωτοβουλία από τον επικεφαλής του Eurogroup ίσως και να έβρισκε ευήκοα ώτα στο Βερολίνο.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι το Μαξίμου δεν έχει μετακινηθεί από τη γραμμή «συμφωνία σε όλο το πακέτο», κάτι που σημαίνει ότι εφόσον θα γίνουν γνωστές οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας θα μπορούν αμέσως μετά να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Πάντως, ακόμη και τώρα το Μαξίμου ανησυχεί για ενδεχόμενα παιχνίδια του ΔΝΤ και διερωτάται εάν πραγματικά επιθυμεί λύση μέσα στον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η τελευταία συνάντηση Σόιμπλε με Τόμσεν δεν πήγε όπως ενδεχομένως θα ανέμενε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάτι που εξηγείται και από τη χθεσινή του δήλωση πως χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα.
Οπως και να έχει, πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται δεκτική στις όποιες προτάσεις παρουσιαστούν από τους θεσμούς και έτοιμη να συζητήσει από μηδενική βάση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (Στο Κόκκινο) ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και προσπαθεί και θα προσπαθήσει και τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα είναι πάρα πολύ πυκνές, να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Πρόσθεσε ότι και το ΔΝΤ αλλά και ο Σόιμπλε φαίνεται να έχουν τραβήξει το σκοινί περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Κι αυτό διότι από τη μια πλευρά το ΔΝΤ επιμένει σε νομοθέτηση προκαταβολικών μέτρων για το 2019 ύψους 4,5 δισ., κάτι το οποίο η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.