Ολα τα μετάλλια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 θα κατασκευαστούν από τα προϊόντα ανακύκλωσης smartphones, tablets και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Οι συσκευές θα υποστούν κατάλληλη επεξεργασία ώστε να εξασφαλιστούν από αυτές περίπου δύο τόνοι χρυσού και αργύρου, ποσότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία περίπου 5.000 μεταλλίων.
Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο με ειδική καμπάνια ζητούν από όλους τους Ιάπωνες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή, παραχωρώντας παλιές και μη χρησιμοποιούμενες συσκευές κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την εξασφάλιση συνολικά οκτώ τόνων μετάλλου, ποσότητα από την οποία μετά τη σχετική επεξεργασία θα απομείνουν δύο τόνοι ευγενών μετάλλων.
Σκοπός του project είναι μεταξύ άλλων να προωθηθεί η ανακύκλωση των κινητών και μέσα από πράσινες πρακτικές να προστατευθεί και το περιβάλλον. Από τον ερχόμενο Απρίλιο, κάδοι θα έχουν τοποθετηθεί σε όλη την Ιαπωνία για τη συλλογή των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που θα προορίζονται για ανακύκλωση.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει θετική απήχηση και στους αθλητές. Ο δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης αμερικανός αθλητής του δεκάθλου και του επτάθλου, Αστον Ιτον, τόνισε: «Ενα ολυμπιακό μετάλλιο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα αντικείμενα. Οι άνθρωποι ξοδεύουν δεκαετίες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ένα από αυτά. Οι ιστορίες ζωής τόσο πολλών καθορίζονται από την προσπάθεια κατάκτησης αυτού του μεταλλίου και αυτές οι ιστορίες είναι που μας ενώνουν. Τώρα, όχι μόνο οι αθλητές αποτελούν έμπνευση ο καθένας με την ιστορία του, αλλά κάθε μετάλλιο θα έχει τη δική του. Και το καλύτερο είναι ότι κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να συνεισφέρει σε αυτή την ιστορία, να ευαισθητοποιηθεί για ένα βιώσιμο μέλλον πραγματοποιώντας μια μοναδική συνεισφορά».