Αλλαγές στο κόστος των καθημερινών μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας φέρνει σύντομα το νέο ψηφιακό έξυπνο εισιτήριο, που θα εφαρμοστεί σταδιακά έως τις 3 Απριλίου σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ηδη, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινά από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον Ηλεκτρικό και το τραμ, ενώ από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 θα είναι λειτουργικό και στις γραμμές 2 και 3 του μετρό. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά οι χρεώσεις για τη μετακίνηση των επιβατών θα γίνουν αναλογικές, δηλαδή κάθε επιβάτης θα πληρώνει ανάλογα με τη διάρκεια και το μήκος της μετακίνησής του.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), η λειτουργία των πυλών εισόδου – εξόδου στους σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ θα ξεκινήσει όταν οι επιβάτες θα έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το νέο, έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι διαθέσιμο σε δύο τύπους: θα υπάρχει το πολλαπλό εισιτήριο AΤΗ.ΕΝΑ Τicket και η έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card.

Κατά την τρέχουσα περίοδο προσαρμογής, θα συνυπάρχουν τόσο η ηλεκτρονική όσο και η χάρτινη μορφή εισιτηρίων και καρτών, ενώ η ένταξη όλων των τύπων κομίστρου στο νέο σύστημα θα γίνεται σταδιακά.

ΑTH.ENA Ticket: το πολλαπλό εισιτήριο

Το πολλαπλό εισιτήριο είναι ένα επαναφορτιζόμενο εισιτήριο. Κατά την έκδοσή του φορτίζεται με έναν από τους γνωστούς τύπους εισιτηρίων ή τους νέους που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Εφόσον ο κάτοχός του το διατηρεί σε καλή κατάσταση, μπορεί να επαναφορτιστεί αρκετές φορές με έναν τύπο εισιτηρίου κάθε φορά.

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card: η έξυπνη κάρτα

Η έξυπνη κάρτα είναι μια πλαστική κάρτα στο μέγεθος της πιστωτικής. Είναι επαναφορτιζόμενη και το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες του κατόχου της. Μπορεί να επαναφορτίζεται με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου κάθε φορά, ανάλογα με τις μετακινήσεις που επιθυμεί ο επιβάτης.

Οι επιβάτες που είναι ήδη κάτοχοι των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (αξίας 30 ευρώ και άνω), όπως και οι επιβάτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη νέα έξυπνη κάρτα φορτισμένη με προϊόν κομίστρου κανονικής τιμής (αξίας 30 ευρώ και άνω) μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στον ιστότοπο www.athenacard.grεισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία τους. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος ιστότοπος δεν λειτουργεί ακόμα, λόγω των σημαντικών ενστάσεων που εγείρει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αφορούν κυρίως την παραβίαση της ιδιωτικότητας στις μετακινήσεις των επιβατών με τα ΜΜΜ της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτόν η αντικατάσταση των χάρτινων καρτών από τηνέξυπνη κάρτα θα γίνει σταδιακά και χωρίς ταλαιπωρία.

Με το νέο, έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο όλες οι ομάδες που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, όπως οι άνεργοι και τα ΑμεΑ, καθώς και οι ομάδες που μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο, όπως οι πολύτεκνοι, οι φοιτητές κ.λπ., θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και πριν, διατηρώντας το αντίστοιχο δικαίωμά τους.

Η ύπαρξη του νέου, έξυπνου ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα καταστήσει πιο ευέλικτη τη χρήση, που θα είναι για πρώτη φορά ανάλογη με τα χαρακτηριστικά μετακίνησης κάθε επιβάτη.