Συνολικά τέσσερις υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, τέσσερις πολιτικές δυνάμεις, συγκέντρωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τους υποστηρικτές τους. Μία βρέθηκε όμως στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, γαλλικού και διεθνούς. «Εθνικό Μέτωπο, όλα εκτός από νορμάλ» ήταν ο τίτλος της γαλλικής «Libération». «Vive la haine», «Ζήτω το μίσος», στα γαλλικά, ήταν ο τίτλος της βρετανικής «Independent», πάνω από τη φωτογραφία μιας θριαμβευτικής Μαρίν Λεπέν, με τα χέρια ανοιχτά, και φόντο τη γαλλική σημαία. «Η Λεπέν ξεκινάει εκστρατεία με την υπόσχεση ενός φόρου στους ξένους» ήταν ο τίτλος που επέλεξε η ισπανική «El Pais». «Η Λεπέν προκαλεί: θα κάνω ό,τι και ο Τραμπ» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιταλικής «La Repubblica». Και αυτός ακριβώς είναι ο φόβος της Ευρώπης: ότι θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, όπως έγινε με το Brexit, όπως έγινε με τον Ντόναλντ Τραμπ, και θα τα καταφέρει να εκλεγεί την άνοιξη πρόεδρος της Γαλλίας. Οπως επεσήμαιναν άλλωστε εν είδει υπερατλαντικής προειδοποίησης οι «New York Times», «στο ξεκίνημα της εκστρατείας της η Λεπέν απηχεί τον ζοφερό λαϊκισμό του Τραμπ. Μιλούσε μπροστά σε μια οθόνη όπου προβάλλονταν οι λέξεις “Στο όνομα του λαού” και έδειχνε μετανάστες να διαπράττουν εγκλήματα, τζιχαντιστές να προετοιμάζουν επιθέσεις και ευρωπαίους γραφειοκράτες να κλέβουν τις δουλειές των Γάλλων».

Το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο η Μαρίν Λεπέν παραμένει «πιστό στο DNA του Εθνικού Μετώπου» –κι ας λειάνθηκαν κάποιες γωνίες ώστε να φαίνεται λιγότερο τρομακτικό στους μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως, ψηφοφόρους της Δεξιάς που προσπαθεί να δελεάσει. Εξοδος από την ΕΕ, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κλείσιμο των γαλλικών συνόρων. Εγγραφή της «εθνικής προτεραιότητας» στο Σύνταγμα, κατάργηση του δικαίου του εδάφους, προώθηση της «αφομοίωσης» αντί της «ενσωμάτωσης», «αυτόματη απέλαση των αλλοδαπών εγκληματιών και παραβατών», επιπλέον φορολόγηση κάθε νέου συμβολαίου αλλοδαπού εργαζομένου, επιπλέον φόρος 3% στα εισαγόμενα προϊόντα. Η πρόταση επαναφοράς της θανατικής ποινής που υπήρχε στο πρόγραμμα του 2012 αντικαταστάθηκε με την πρόταση μιας «πραγματικής ισόβιας κάθειρξης». Η υπόσχεση του 2012 «να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς τη Γαλλία» έδωσε τη θέση της στη δέσμευση περιορισμού της καθαρής μετανάστευσης στα 10.000 άτομα ετησίως (από 40.000 σήμερα). Η λέξη «ευρώ», στη «συντεταγμένη αποδόμηση» του οποίου αφιερωνόταν το 2012 ολόκληρο κεφάλαιο, δεν αναφέρεται ούτε μία φορά, γίνεται απλώς φευγαλέα λόγος για «επαναφορά ενός εθνικού νομίσματος, μοχλού της ανταγωνιστικότητάς μας και προσαρμοσμένου στην οικονομία μας» –μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι συνταξιούχοι, εκλογική ομάδα στόχος του Εθνικού Μετώπου, που θα έβλεπαν εντούτοις τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται με την επιστροφή στο φράγκο, συνώνυμο της υποτίμησης.

Η Λεπέν προτείνει δημοψηφίσματα, πολλά δημοψηφίσματα: δύο μετά την εκλογή της, με αντικείμενο αφενός το Frexit, αφετέρου την εγγραφή τής «εθνικής προτεραιότητας» στο Σύνταγμα, και από ένα «δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία» κάθε φορά που συγκεντρώνονται 500.000 υπογραφές. Την ουσία τη συνόψισε σε κάθε περίπτωση χθες η «Monde» στον τίτλο του κύριου άρθρου της: «Το σχέδιο του FN: να σκοτώσει την Ευρώπη».