«Ξεχάστε τις δηλώσεις για την εθνική προτίμηση, τους φόρους στις εισαγωγές, τις σαν από θαύμα μειώσεις φόρων, την αφόρητη ρητορική των “ελίτ” και του “λαού”. Η Μαρίν Λεπέν δεν έχει παρά ένα πρόγραμμα: να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ και το ευρώ. Ή να κάνει την ΕΕ να καταρρεύσει εγκαταλείποντας το ενιαίο νόμισμα. Ή να διατάξει πρώτα τον “θάνατο” της ΕΕ πριν από εκείνον του ευρώ» επεσήμανε η «Monde». Μικρή σημασία έχει η σειρά, η Λεπέν θεωρεί την Ευρώπη πηγή όλων των δεινών της Γαλλίας και θέλει να τη διαλύσει. «Θέλει να καταστρέψει αυτό που χτίστηκε, βήμα βήμα, εδώ και εβδομήντα χρόνια, ένα έργο με όχι ασήμαντη συνεισφορά σε αυτή την πραγματικότητα που παίρνουμε, κακώς, ως δεδομένη: μια Γηραιά Ηπειρο επιτέλους ήρεμη και ελεύθερη από πολλούς από τους δαίμονες που τη ρήμαξαν τόσες φορές.

Αντί για σοβαρές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, το Εθνικό Μέτωπο πουλάει μια θαυματουργή συνταγή: την εξόντωση της Ευρώπης. Δεν είναι πρόγραμμα. Είναι μια παραίτηση», η παραίτηση από κάθε σοβαρό πρόγραμμα, ο θρίαμβος του λαϊκισμού. «Θέλουμε να ξανακάνουμε σπουδαία τη Γαλλία» διαβεβαίωσε ένας σύμβουλος της Λεπέν. Λέξη προς λέξη, το σύνθημα του Τραμπ για την Αμερική.

Κατά την προχθεσινή της ομιλία στη Λυών, άλλωστε, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στον νέο αμερικανό πρόεδρο, που «σέβεται τις υποσχέσεις του, ενεργεί γρήγορα και αποφασιστικά προς το συμφέρον του λαού του». Δεν παρέλειψε επίσης να χαρακτηρίσει την ΕΕ ως «μια αποτυχία», να παραλληλίσει την παγκοσμιοποίηση με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και να πλασαριστεί ως «υποψήφια του λαού της Γαλλίας απέναντι στη Δεξιά του χρήματος, την Αριστερά του χρήματος». Ξενοφοβία και προστατευτισμός: οι δύο άξονες της ρητορικής και του προγράμματός της. Στα χνάρια του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις είναι βέβαια σαφείς: η Λεπέν έρχεται πρώτη στον πρώτο προεδρικό γύρο, κατατροπώνεται στον δεύτερο (από τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση). Οπως επεσήμαινε χθες ωστόσο ο Λοράν Ζοφρέν, ο διευθυντής της «Libé», από όλους τους προεδρικούς υποψηφίους η ηγέτις της Ακροδεξιάς είναι η λιγότερο ευάλωτη· το μοναδικό συμπαγές μπλοκ είναι επί του παρόντος οι ψηφοφόροι του FN. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.