Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πέφτουν στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», καταγράφει προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας για το SPD που συγκεντρώνει 31% έναντι 30% των συντηρητικών, που έχασαν τρεις ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία εβδομάδα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή αποτυπώνει την ισχυροποίηση της γερμανικής Κεντροαριστεράς, έπειτα από την εκλογή στην ηγεσία της του Μάρτιν Σουλτς, πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου –οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Το SPD που συμμετέχει στον, υπό τη Μέρκελ, κυβερνητικό συνασπισμό υπολειπόταν επί χρόνια των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις και η τελευταία φορά που είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές ήταν το 2002, υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 12%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας το 10% της πρόθεσης ψήφου.

Οι συντηρητικοί φαίνεται να ανησυχούν για τις εξελίξεις αυτές. Την Κυριακή συναντήθηκε στο Μόναχο η Μέρκελ με τον ηγέτη των συμμάχων της στη Βαυαρία, Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ με τον οποίο είχαν πολλές διαφορές –αυτή τη φορά και οι δύο προσπάθησαν να τις υποβαθμίσουν. «Η νίκη έρχεται εκεί που επικρατεί η ομόνοια» είπε ο Ζεεχόφερ πριν από τη συνάντηση, την οποία ο γερμανικός Τύπος χαρακτήρισε «ειρηνευτικές συνομιλίες». Και η Μέρκελ τόνισε ότι υπάρχουν περισσότερα να τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν –αν και οι διαφωνίες τους στο προσφυγικό θέμα δεν είναι εύκολο να κρυφτούν.

Πάντως, μαζί θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν κοινή προεκλογική στρατηγική προκειμένου να ανακόψουν τη δυναμική του Σουλτς για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Θέση μάχης όμως αρχίζουν να παίρνουν και τα κόμματα της Αριστεράς. Η ηγετική φυσιογνωμία του Linke Οσκαρ Λαφοντέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» αναφέρθηκε στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρλντ, στις 26 Μαρτίου, στις οποίες θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του. Τάχθηκε υπέρ ενός συνεπούς ελέγχου της μετανάστευσης. Σε τελευταία ανάλυση, ανέφερε, «θα πρέπει το κράτος να μπορεί να αποφασίζει ποιον θα δεχθεί. Αυτό είναι το θεμέλιο της έννομης τάξης. Σε όποιον περνά τα σύνορα παράνομα θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να φύγει αυτοβούλως. Για όποιον δεν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας δεν μένει παρά η απέλαση».

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Αριστερά (Die Linke) έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε. «Θα μπορούσαμε να καταργήσουμε αμέσως την παρακράτηση φόρου ξανά, να σταματήσουμε την άνευ εύλογης αιτίας λήξη των εργασιακών σχέσεων, να αυξήσουμε τις συντάξεις κ.λπ., αλλά δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά». Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν «την ελεύθερη διακίνηση προσώπων / εργαζομένων για να αποσπάσουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και μέσω της ενισχυμένης μεταναστευτικής ροής να αυξήσουν τον μισθολογικό ανταγωνισμό» και πρόσθεσε ότι πρέπει να βοηθηθούν πρωτίστως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα: Αυτοί «είναι οι εκατομμύρια πρόσφυγες στους καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής και οι άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν από πείνα στην Αφρική και δεν έχουν καμιά δυνατότητα να έλθουν στη Γερμανία, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα 7.000 ευρώ στους λαθροδιακινητές».

«Σκεφτείτε το γιατί»

O Λαφοντέν κάλεσε την Αριστερά να σκεφτεί γιατί τόσο πολλοί εργάτες και άνεργοι ψηφίζουν το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, αν και έχει στο πρόγραμμά του περικοπές μισθών και συντάξεων. «Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί κοινωνικό θέμα και γι’ αυτούς που έρχονται και γι’ αυτούς οι οποίοι κατοικούν εδώ» είπε.