Ελάχιστοι περιμένουν πως οι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της απόσχισης θα υποχωρήσουν, ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν μεγάλα εκλογικά συμφέροντα στα κόμματα που υποστηρίζουν την τοπική κυβέρνηση του Πουιγκμόντ. Τα αποσχιστικά κόμματα επιθυμούν τη διεξαγωγή δεσμευτικού δημοψηφίσματος με ή χωρίς τη συναίνεση της Μαδρίτης. «Φέτος, οι πολίτες της Καταλωνίας θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους» είπε ο τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουιγκμόντ σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Δεν έχουμε σχέδιο Β» δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ, πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου, η οποία επίσης δικάζεται αυτές τις ημέρες για παραβίαση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας θεωρούν τις δίκες εναντίον καταλανών αξιωματούχων ως απόδειξη ότι ο Ραχόι είναι αυταρχικός και ότι το ισπανικό σύστημα – ιδιαίτερα το δικαστικό – αλλοιώνει την επιθυμία των καταλανών πολιτών. Στις εκλογές για την τοπική Βουλή της Καταλωνίας το 2015, τα κόμματα που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν 48% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, που υποστήριξε την κυβέρνηση του Πουιγκμόντ και ενέκρινε έναν «οδικό χάρτη» 18 μηνών για την ανεξαρτησία.

Μετά την επανεκλογή του τον Οκτώβριο ο Ραχόι ανακοίνωσε την «επιχείρηση διάλογος», προκειμένου να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Βαρκελώνης. Το μόνο που αρνήθηκε να συζητήσει ήταν το δημοψήφισμα. Και έτσι η «επιχείρηση διάλογος» μετατράπηκε σε διάλογο κωφών!