Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον τελικό του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου, γνωστού ως Σούπερ Μπόουλ, ο οποίος διοργανώνεται στο Χιούστον του Τέξας.

«Ας είναι το φετινό Σούπερ Μπόουλ ένδειξη ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης για ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει μεταξύ των άλλων ο ποντίφικας.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Φραγκίσκος προσθέτει: «τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Σούπερ Μπόουλ είναι υψηλού συμβολισμού και αποδεικνύουν ότι μπορεί να οικοδομηθεί η κουλτούρα της συνάντησης και ο κόσμος της ειρήνης.

»Η συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα μας βοηθά να ξεπεράσουμε την προσωπική μας οπτική της ζωής -και με υγιή τρόπο- μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία της θυσίας, του να εξελίσσεσαι με σεβασμό και πίστη στους κανόνες».

Είναι η πρώτη φορά που ποντίφικας στέλνει μήνυμα για τον τελικό του «Φούτμπολ Λίγκ».

Πολλοί ιταλοί παρατηρητές τονίζουν ότι ο αργεντινός πάπας επέλεξε τη μητρική του γλώσσα, τα ισπανικά, για να απευθυνθεί πρώτα απ΄όλα στους ισπανόφωνους των Ηνωμένων Πολιτειών και να υπογραμμίσει πως οι χριστιανικές αξίες της αλληλεγγύης και της υποδοχής, πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστές.

Μια έμμεση απάντηση, όπως υπογραμμίζει και η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, στις πρώτες κινήσεις και αποφάσεις του νέου αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, άλλωστε, έχει επαναλάβει εδώ και καιρό με έμφαση ότι η πολιτική που θέλει να οικοδομεί τείχη, τον βρίσκει κάθετα αντίθετο.