Συνεχίζονται, μαθαίνω, οι συσκέψεις στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Κύκλοι του ΕΣΡ δηλώνουν όμως ότι «υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να μελετηθούν, καθώς ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες της Αρχής».
Την περασμένη εβδομάδα εστάλησαν επιστολές στους θεσμικούς εκπροσώπους και τις Ενώσεις του Τύπου (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος, Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου, ΕΙΤΗΣΕΕ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον σχεδιαζόμενο διαγωνισμό.
Οσον αφορά τα κόμματα, επιστολή για το θέμα έστειλε προς το ΕΣΡ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία αναφέρει ρητά ότι το τίμημα για την απόκτηση μιας άδειας θα πρέπει να είναι «πολύ σημαντικό» –χωρίς ωστόσο να το καθορίζει –και υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους εκμετάλλευσης του φάσματος.
Αναζητείται «Πανόπτης»
Στο μεταξύ, στη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια υπηρεσίας παρακολούθησης και αναζήτησης του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος (του καλούμενου «Πανόπτη») προχωρά, όπως ανακοίνωσε, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
«Στόχος του Υπουργείου είναι αφενός να εκσυγχρονιστεί το ίδιο σε πρότυπο ψηφιακό κέντρο, αφετέρου να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε επίπεδο υλικοτεχνικό, οικονομικό, ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ., ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτελέσει απρόσκοπτα τον θεσμικό και ελεγκτικό της ρόλο» υπογραμμίστηκε στην ίδια ανακοίνωση.
Να σημειώσω ότι η νέα υπηρεσία δίνει στους ερευνητές του ΕΣΡ την τεχνική δυνατότητα να μελετούν το πρόγραμμα ευρείας γκάμας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, ώστε η Αρχή να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων (χρηματικών ή άλλων) κυρώσεων σε κάθε περίπτωση παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας.