Εκρηξη σημειώνει η χρήση του πλαστικού χρήματος την τελευταία διετία παρουσιάζοντας αύξηση κατά 136%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, η χρήση των χρεωστικών καρτών συνεχίζει να έχει πρωτεύοντα ρόλο ως υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να διαμορφώνεται στις 16 συναλλαγές, με μέση αξία ανά συναλλαγή στα 121 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική διαμορφώθηκε στις 13, με μέση αξία ανά συναλλαγή μόλις στα 60 ευρώ, γεγονός το οποίο δικαιολογείται από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τα χαμηλά υπόλοιπα που διαθέτουν στις πιστωτικές τους κάρτες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της Mastercard στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά σημειώνεται αύξηση και στις ανέπαφες πληρωμές, καθώς έχουν καταγράφει 4,3 εκατ. κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας και 345% αύξηση το 2016, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Η υψηλότερη διείσδυση των ανέπαφων συναλλαγών καταγράφεται στα καταστήματα παιχνιδιών και ειδών χόμπι (63%), στα φαρμακεία (34%), στα βενζινάδικα (25%), στα καταστήματα τροφίμων (20%), καθώς και στα καταστήματα ειδών ένδυσης (18%).

Την ίδια ώρα κερδίζουν συνεχώς μερίδιο οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Ελληνες τις επιλέγουν.