Οπισθεν προσωρινά για τα μπλοκάκια έκανε χθες το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει λόγω των υπέρογκων εισφορών που καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και του αλαλούμ που έχει προκληθεί με τις σχετικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Τόσο οι επιβαρύνσεις όσο και το χάος που έχει προκληθεί με τις νέες διατάξεις τείνουν να μετατρέψουν τον ΕΦΚΑ σε ΕΝΦΙΑ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, χθες το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε διορθωτική κίνηση εκδίδοντας νέα εγκύκλιο 17 ημέρες μετά την πρώτηεφαρμοστική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τις εισφορές στα μπλοκάκια (20/1/2017) και 37 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους επαγγελματίες (1/1/2017).
Σύμφωνα με τη χθεσινή διορθωτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές 9,22% επί του εισοδήματός τους. Το χαράτσι αυτό επιμερίζεται σε 6,67% για την κύρια σύνταξη και σε 2,55% για την υγειονομική περίθαλψη. Οι εισφορές αυτές θα καταβληθούν αποκλειστικά από τον εργαζόμενο – ασφαλισμένο και χωρίς συμμετοχή του εργοδότη του. Σημειώνεται ότιο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλοςανέφερε χθεςότι η εισφοράαυτή θα είναι προσωρινή, θα ισχύσει για 1-2 μήνες και ότι δεν αλλάζει ο νόμος, μεταθέτοντας ουσιαστικά έτσι το πρόβλημα για το επόμενο διάστημα. Κύκλοι της αγοράς συνέδεαν τη χρονική μετάθεση του προβλήματος και σε εκλογικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστάπαράνομη πρακτικήπου απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του Ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ (μπλοκάκι), προχωρά στις αναγκαίεςδιορθωτικές κινήσειςμε γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος – εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσωυπεύθυνης δήλωσηςαπό τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη,σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του Ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωσημισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους – εργοδότες.Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος – εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».