Από βιασύνη και ίσως επηρεασμένος και από τον… δαίμονα που κατατρώει την Κεντροαριστερά, είχα προαναγγείλει για την περασμένη Τετάρτη κάτι που γίνεται σήμερα (στις 6 μ.μ.) στον χώρο Gazarte που βρίσκεται στο Γκάζι: Η πολιτική κίνηση ΜΕΤΑρρυθμιστές (που συμμετέχει στο Ποτάμι) διοργανώνει εκδήλωση στην οποία θα βρεθούν για να συνομιλήσουν ο επικεφαλής της Σπύρος Λυκούδης με τον καθηγητή και ημέτερο συνεργάτη Τάκη Ιωακειμίδη, ως μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών (που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Ηλίας Κανέλλης ενώ θα ρωτούν και θα σχολιάζουν, όπως πληροφορήθηκα, οι δημοσιογράφοι Παντελής Καψής και Αγγελική Σπανού. Και φυσικά θα μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις και όσοι δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση.

Το θέμα –αισιόδοξο, ομολογώ –θα είναι «η προοδευτική παράταξη σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει μέλλον, αν κοιτάζει στο μέλλον». Να υπογραμμίσω πάντως –κάτι που πολλοί το ξέρουν πια –ότι ο Λυκούδης μοιάζει να κοιτά προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν ο αρχηγός του Ποταμιού δεν είναι φειδωλός στις καλές κουβέντες για την κίνηση των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη, (plus Γιάννης Μεϊμάρογλου και Γιάννης Δατσέρης).

Το φλερτ Βούτση

Μετά την ανεξαρτητοποίηση από το Ποτάμι του λαρισαίου χειρουργού Κώστα Μπαργιώτα (που προανήγγειλε χθες ο γείτονας Νεόκοπος και για την οποία θα διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 14) να σας μεταφέρω σκηνές και κλίμα από την παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός» το βράδυ της Δευτέρας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την οποία παρακολούθησε, από την πρώτη σειρά των επισήμων που λέγαμε παλιότερα, ο προαναφερθείς Μπαργιώτας.

Μιλώντας στην εκδήλωση η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παγιδεύσει τη χώρα στο δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα» και επέμεινε στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αποφευχθεί μια νέα εθνική καταστροφή, και τα δύο δήθεν μεγάλα κόμματα έχουν χρέος να ξεπεράσουν τις ψυχώσεις τους: τον λαϊκισμό και τον κρατισμό από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ και την ασυδοσία της αγοράς από την άλλη η ΝΔ».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο τελευταίος έκανε και διάφορες αναφορές προς την ελληνική σοσιαλδημοκρατία να μην έχει νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Οι πηγές μου από τη Χαριλάου Τρικούπη μού λένε, όμως, πως όσο στενά κι αν φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να υποκύψει. Λέει ναι μόνο σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ. Και βέβαια, πάντοτε έχει ως προτεραιότητα την άμεση διεύρυνσή της. Αλλά ονόματα δεν λέω!