Η είδηση της αποχώρησης του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα από το Ποτάμι –έγινε γνωστή χθες με δύο επιστολές, μία προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και μία προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση –παραδόξως εξέπληξε κάποιους στο κόμμα. Παραδόξως, επειδή το περίμεναν, μιας και ο ίδιος ο βουλευτής είχε φροντίσει να καταστήσει σχεδόν σαφείς τις προθέσεις του με μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οπως, όμως, επισημαίνουν γνώστες όσων συμβαίνουν στα ενδότερα του Ποταμιού, είχε δεσμευτεί ότι στην παρούσα φάση δεν θα έκανε καμία κίνηση. Εξού και η έκπληξη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες στην τελευταία προ ημερών διευρυμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου η πρόταση του βουλευτή Λάρισας να ενταχθεί το κόμμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε μειοψηφήσει. Ανθρωποι που έλαβαν μέρος στην κλειστή εκείνη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων επιμένουν ότι ο Μπαργιώτας είχε δεσμευθεί πως δεν θα κάνει καμία κίνηση μέχρι να ξανασυναντηθούν και να συζητήσουν και πάλι την πιθανότητα μιας συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Η ένταξη σε αυτήν δεν ήταν για τους περισσότερους από εμάς λύση» λέει γνωστό στέλεχος.

ΒΟΛΕΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ. Ο Μπαργιώτας αποχώρησε αφήνοντας αιχμές για τον Θεοδωράκη. Στην επιστολή που του έστειλε έγραφε χαρακτηριστικά: «η απόλυτα συγκεντρωτική, αρχηγική δομή του κόμματος, η συνειδητή απόρριψη ενός ανοικτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου οδήγησε σε μια διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική “ομάδα” που απέτυχε να παράξει πολιτική. Η συλλογικότητα δε λειτούργησε ποτέ». Η απάντηση του κόμματος ήταν εξίσου σκληρή. «Κάποιοι», σύμφωνα με το σχόλιο του ποταμικού γραφείου Τύπου, «πρόλαβαν σε λίγο χρόνο να κάνουν την πολιτική επάγγελμα αντιγράφοντας όλα τα κόλπα του παλιού συστήματος. Και στο άγχος τους, μην κλείσουν οι θέσεις στα ψηφοδέλτια στα καινούργια τους κόμματα, ανεξαρτητοποιούνται βιαστικά και δηλώνουν πρόθυμοι. Δίχως ποτέ να έχουν εκφράσει οποιαδήποτε διαφωνία, εγκαταλείπουν το Ποτάμι με την πρωτοφανή στα χρονικά δικαιολογία ότι δεν μπορούν να μετέχουν σε κάτι μικρό!».

Ο γραμματέας Οργανωτικού Παντελής Αβραμίδης πήγε ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας τον πρώην, πια, βουλευτή του κόμματος πως «αν και ήταν εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του γιατί είχε πολλή δουλειά το ιατρείο». Καθώς και ότι «τις λίγες φορές που ήταν παρών το μόνο θέμα που έθετε ήταν να πάμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη». Σύμφωνα δε με την απάντηση του γραμματέα στις επιστολές του Λαρισαίου σε μια παλαιότερη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις 23 Νοεμβρίου συγκεκριμένα, ο Μπαργιώτας «είπε “κι αν δεν θέλει ο Σταύρος να πάμε στο ΠΑΣΟΚ, να πάμε στη ΝΔ, κάπου να πάμε, όμως, γιατί θα εξαφανισθούμε”».

ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Στους κόλπους του Ποταμιού, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφουν τα βέλη τους κατά της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την τελευταία αυτή αποχώρηση. Οι μνήμες, άλλωστε, από τη «μεταγραφή» του Ιλχάν Αχμέτ είναι νωπές. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν σηκώνει το γάντι. Η εν λόγω εξέλιξη, προσθέτουν κάποια στελέχη του Ποταμιού, θα μπορούσε να επηρεάσει και το κλίμα των συνομιλιών που γίνονται στην παρούσα φάση, ανεπίσημα φυσικά, μεταξύ ορισμένων ποταμικών και στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.