Η πολλή μαύρη γλυκόριζα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Φινλανδία.
Η σχετική μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση 250 γραμμαρίων γλυκόριζας την εβδομάδα από την μητέρα, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και με αυξημένες πιθανότητες διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας στα παιδιά της. Τη συσχέτισε επίσης με πιο πρώιμη ήβη στα κορίτσια.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE).
Όπως γράφουν οι ερευνητές από την Φινλανδία, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 378 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν το 1998 και τα εξέτασαν την περίοδο 2009-2011 (η μέση ηλικία τους ήταν τα 12,5 έτη).
Την εποχή που ήσαν έγκυοι, οι μητέρες των παιδιών συμπλήρωναν μία φορά την εβδομάδα αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατανάλωση γλυκόριζας.
Η γλυκόριζα οφείλει την χαρακτηριστική, γλυκιά γεύση της σε ένα συστατικό που λέγεται γλυκυριζίνη.