Οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα δημητριακά με ολικής άλεσης πετυχαίνουν μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων, επειδή επιταχύνεται ο μεταβολισμός τους, ενώ βελτιώνουν και το εντερικό τους μικροβίωμα, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Η έρευνα που έγινε από τον Δρ Φιλ Καρλ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης επρόκειτο για
τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή, διάρκειας δύο μηνών, σε 81 άνδρες και γυναίκες με ηλικία 40 έως 65 ετών.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες της μελέτης, όλοι έτρωγαν το ίδιο φαγητό, αλλά στη συνέχεια χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε ολικής άλεσης και η άλλη κατεργασμένα δημητριακά. Κατά τα άλλα, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια τυποποιημένη διατροφή.
Όπως έδειξαν οι σχετικές εξετάσεις και αναλύσεις μετά το τέλος του διμήνου, όσοι έτρωγαν δημητριακά ολικής άλεσης, εμφάνισαν αύξηση στο ρυθμό του μεταβολισμού τους σε φάση ανάπαυσης, καθώς και μεγαλύτερη απώλεια ενεργειακών θερμίδων, χάνοντας περίπου 100 θερμίδες περισσότερες την ημέρα (ισοδυναμούν με την απώλεια θερμίδων από ένα μισάωρο γρήγορο βάδισμα), σε σχέση όσους έκαναν κατανάλωση κατεργασμένων δημητριακών. Δεν υπήρχε διαφορά στο αίσθημα πείνας και χορτασμού ανάμεσα στα δύο είδη δημητριακών.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Σιμίν Νικμπίν Μεϊντανί επίσης του Πανεπιστημίου Ταφτς, χρησιμοποίησε το ίδιο δείγμα των 81 ατόμων της πρώτης έρευνας, αλλά εστιάσθηκε στις επιπτώσεις των δημητριακών στο μικροβίωμα του εντέρου.
Μετά από συγκριτικές αναλύσεις κοπράνων, επιβεβαιώθηκε ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης αυξάνουν τόσο την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος, όσο και την παραγωγή των λιπαρών οξέων. Και τα δύο αυτά συμβάλλουν θετικά στη μείωση των φλεγμονών και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως για την υγεία, μεταξύ άλλων μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διαφωνούν ως προς το κατά πόσο τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι περίπου διπλάσιες φυτικές ίνες που περιέχουν σε σχέση με τα κατεργασμένα, ωφελούν επίσης στον έλεγχο του βάρους, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει η μια εκ των δύο μελετών.