Tις επιπτώσεις από τη διακοπή της κυκλοφορίας των ιστορικών εντύπων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ΔΟΛ και των εργαζομένων των σωματείων που παραστάθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας ζητώντας ουσιαστικά την ανάκληση της προηγούμενης δικαστικής απόφασης , προκειμένου να ανοίξει ένας συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται χρήματα από την κυκλοφορία των εφημερίδων για να διασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα για την έκδοση των εφημερίδων.
Η διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία της , λόγω ελλείψεως χάρτου, οδήγησε την επιχείρηση και τους εργαζόμενους ξανά στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη μεταρρύθμιση της απόφασης που εκδόθηκε προ ημερών. Συγκεκριμένα με την αίτηση ζητούν να ανοίξει ο λογαριασμός του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ προκειμένου τα χρήματα που κατατίθενται εκεί από την κυκλοφορία των εφημερίδων να διατίθενται για την αγορά χάρτου και την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και επτά μήνες παραμένουν απλήρωτοι.
Το σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε από τη διαδικασία, που διεξήχθη την Παρασκευή παρουσία δεκάδων εργαζομένων του ΔΟΛ, είναι η έμμεση πλην σαφή συνομολόγηση και εκ μέρους των δικηγόρων των τραπεζών ότι αφενός η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων αποτελεί νεώτερο στοιχείο ,που προέκυψε μετά την έκδοση της προηγούμενης απόφασης και αφετέρου ότι η μη λειτουργία της επιχείρησης ουσιαστικά έχει άμεσες επιπτώσεις στην αξία του ΔΟΛ, μέσω της εκποίησης του οποίου μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις των τραπεζών.
Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν του εργαζόμενους στα ΝΕΑ ( Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του ΔΣΑ και Αντώνης Ρουπακιώτης ) ανέφεραν στο δικαστήριο ότι από το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού δεν κινδυνεύουν να υποστούν ζημία οι πιστώτριες τράπεζες. Αντίθετα, θα δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση να αναπνεύσει, καθώς τα έντυπα θα κυκλοφορήσουν κανονικά και οι εργαζόμενοι που κρατούν ανοιχτή την επιχείρηση θα μπορέσουν να πληρωθούν ένα μέρος των δεδουλευμένων τους, ώστε να μπορέσει να κρατηθεί ανοιχτός ο Οργανισμός. Πρόσθεσαν δε, πως όλα αυτά έχουν άμεσες και θετικές επιπτώσεις στη διατήρηση της αξίας της επιχείρησης.
«Δώστε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων και να αναχθεί στο ύψος της αξιοπιστίας που είχε η επιχείρηση, ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών», είπαν χαρακτηριστικά η δικηγόροι των εργαζομένων αναδεικνύοντας και τον σκοπό του νόμου για την ειδική διαχείριση που είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των τραπεζών αναφέρθηκαν στο αυτονόητο ότι είναι κοινός τόπος να μην απαξιωθεί το περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να μείνει ενεργό το περιουσιακό αυτό στοιχείο. Και παραδέχθηκαν πως αν μπορέσει να μείνει σε λειτουργία ο Οργανισμός είναι προς όφελος και των πιστωτριών τραπεζών και των εργαζομένων.
Η Πρόεδρος του δικαστηρίου Βασιλική Μπάστα αφού άκουσε όλες τις πλευρές και τα επιχειρήματά τους επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της τη Δευτέρα το πρωί.