Νέα δεδομένα και εκσυγχρονισμό στην αντιμετώπιση των ατόμων με παραβατική συμπεριφορά που απαλλάσσονται από την ποινή τους λόγω ψυχικών ή διανοητικών διαταραχών φέρνει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Ν. Κοντονή.

Με τις νέες διατάξεις καταργείται ο εγκλεισμός σε άσυλο για αόριστο χρονικό διάστημα, βάζοντας τέλος σε αντιλήψεις που προηγούμενου αιώνα οι οποίες αντιβαίνουν στις σύγχρονες θέσεις της ψυχιατρικής και του ποινικού δικαίου.

Βασικές αρχές του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση θεραπείας και η θεσμοθέτηση, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των αδικοπραγούντων ψυχικά ασθενών ατόμων αλλά και η τήρηση των περιορισμών που επιβάλλουν οι δικαστικές αρχές

Με το νομοθέτημα αυτό η ελληνική πολιτεία προσαρμόζεται στις εξελίξεις, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ψυχιατρική και το ποινικό δίκαιο, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ, Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ).