Ομόφωνα απέρριψε το ομοσπονδιακό Εφετείο την προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης που ζητούσε αποκατάσταση του διατάγματος για μπλόκο στην είδοσο υπηκόοων επτά χωρών στις ΗΠΑ.
Από τους τρεις δικαστές, δεν βρέθηκε κανείς που να δεχθεί το επιχείρημα του Τραμπ πως ο κίνδυνος εθνικής ασφάλειας αιτιολογούσε επαναφορά του διατάγματος -και ο ίδιος ο πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα, προαναγγέλλοντας (όπως αναμενόταν) νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της 9ης Περιφέρειας (Σαν Φρανσίσκο) ερμηνεύται στα αμερικανικά ΜΜΕ και ως μήνυμα στην ευρύτερη μάχη που έχει αρχίσει να ανοίγει: Το μήνυμα (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Washington Post) είναι πως η δικαστική εξουσία σκοπεύει να διαφυλάξει το ρόλο της ως ελεγκτής της εκτελεστικής εξουσίας.
Στην πρώτη του άμεση αντίδραση, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε πως σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. «ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ» έγραψε (με όλα κεφαλαία) στο Twitter.
Η απόφαση του Εφετείου αφορούσε μόνο το αίτημα για αποκατάσταση της ισχύος του διατάγματος, και όχι την ουσία του διατάγματος. Η ουσία του διατάγματος, η συνταγματικότητά του ή μη, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση σε δικαστήρια χαμηλότερου βαθμού.
Το επόμενο και τελευταίο δικαστικό βήμα για άμεση αποκατάσταση του διατάγματος είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, και εδώ τα πράγματα παραμένουν ακόμη λίγο περίπλοκα: Η σύνθεση του δικαστηρίου παραμένει «λειψή» (μόνο οκτώ από τους εννιά), καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο υποψήφιος του Τραμπ (ο Νιλ Γκόρσατς) για να πάρει τη θέση που έχει χηρέψει με τον θάνατο του Σκαλία.
Αν προσέφευγε η κυβέρνηση τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφασή του για αποκατάσταση του Διατάγματος μπορεί να έβγαινε με 4 εναντίον 4 (όσοι είναι τα θεωρούμενα «συντηρητικά» και τα θεωρούμενα «προοδευτικά» μέλη του Δικαστηρίου).
Αυτό θα σήμαινε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα έβγαζε απόφαση, οπότε η νυν απόφαση του Εφετείου θα ήταν πρακτικά τελεσίδικη -οπότε ο Τραμπ έχει συμφέρον να κινηθεί αφού πάρει την θέση του στο Δικαστήριο ο Γκόρσατς.
Μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση που να επαναφέρει σε ισχύ το διάταγμα Τραμπ, για τους υπηκόους των επτά χωρών και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο ισχύουν όσα ίσχυαν πριν το διάταγμα για μπλόκο.