Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μοναδική ευκαιρία για να δείξετε στα παιδιά σας πόσο πολύ τα αγαπάτε, αναφέρουν οι αμερικανοί παιδίατροι.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), παρέχει μερικές συμβουλές για να κάνετε τα παιδιά σας να αισθανθούν ξεχωριστά όχι μόνο τη συγκεκριμένη μέρα στις 14 Φεβρουαρίου αλλά και κάθε άλλη. Να τι συνιστά:
* Να είστε θετικοί και ενθαρρυντικοί όταν τους μιλάτε. Να αποφεύγετε την κοροϊδία, τον σαρκασμό και τα λόγια που τα μειώνουν. Να θέτετε το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, φροντίζοντας να μιλάτε με ευγένεια στους άλλους χρησιμοποιώντας τις λέξεις «παρακαλώ», «ευχαριστώ» και «συγνώμη».
* Να είστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσετε τι έχουν να πουν τα παιδιά. Και να αντιδράτε άμεσα και με αγάπη. Αν το παιδί είναι κακοδιάθετο, αγκαλιάστε το ή δώστε του ένα φιλί, αλλά μην προσπαθήσετε να του μιλήσετε αν δεν το ζητήσει το ίδιο ή δεν βελτιωθεί η διάθεσή του.
* Να περνάτε χρόνο με το παιδί κάνοντας πράγματα που του αρέσουν. Να το ενθαρρύνετε επίσης να είναι δραστήριο, φροντίζοντας να κάνετε ποδήλατο, να περπατάτε και να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες μαζί του. Να προγραμματίζετε νυκτερινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, στη διάρκεια των οποίων όμως θα κλείνετε τα κινητά, την τηλεόραση και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
*Φτιάξτε κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου μαζί με τα παιδιά σας. Στείλτε μια κάρτα του Αγίου Βαλεντίνου στο έφηβο παιδί σας. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, μην ξεχάσετε να του πείτε «σ’ αγαπώ».
* Μην χρησιμοποιείτε βίαιες μορφές τιμωρίας. Οι φωνές και το ξύλο δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Υιοθετήστε ένα σύστημα επιβραβεύσεων και περιορισμών που θα τηρείτε απαρέγκλιτα για να μάθει το παιδί να ακολουθεί τους κανόνες. Όσο κι αν μοιάζει δύσκολο, να κάνετε το ίδιο και με το έφηβο παιδί.
* Φτιάξτε στο παιδί σας ένα υγιεινό, λαχταριστό γεύμα, ενθαρρύνοντάς το να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό – από τον προγραμματισμό και τα ψώνια μέχρι το μαγείρεμα και το σερβίρισμα.
* Μην αμελείτε τη μόρφωσή τους. Αρχίστε να διαβάζετε στα παιδιά σας από την ηλικία των 6 μηνών και για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους κρατήστε τα μακριά από την τηλεόραση. Μετά από αυτή την ηλικία, να διατηρείτε υπό έλεγχο τον χρόνο που θα περνούν μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, ώστε να υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για διάβασμα και άθληση.
* Να κάνετε τακτικά τσεκ απ στο παιδί σας και να του διδάξετε τις βασικές πρώτες βοήθειες. Φροντίστε επίσης να του διδάξετε τις αρχές της υγιεινής διατροφής, καθώς και να κοιμάται επαρκώς.
* Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση. Να του παρέχετε αμέριστη υποστήριξη και να το ενθαρρύνετε να καλλιεργεί κάθε δεξιότητά του. Αν πιστεύετε στο παιδί σας, θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του, λέει η AAP.