Αν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη ανάμεσα σε όλες τις πρόσφατες τελετές απονομής βραβείων αυτή είναι μάλλον η κατά κράτος υπεροχή της ταινίας «La La land» ανάμεσα στις πιο σημαντικές κατηγορίες. Το φιλμ του Ντάμιεν Σαζέλ, συνεχίζοντας την κούρσα του προς τα Οσκαρ, μονοπώλησε το ενδιαφέρον και το βράδυ της Κυριακής στην απονομή των BAFTA. Κέρδισε τις 5 από τις 11 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφιο, μεταξύ των οποίων της καλύτερης ταινίας, της καλύτερης σκηνοθεσίας και η Εμα Στόουν για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.
Την ψήφο των μελών της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κέρδισε ο Κέισι Αφλεκ για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία στην ταινία «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα» που επικράτησε επίσης στη διάκριση του καλύτερου σεναρίου. Τα αγαλματίδια των καλύτερων δεύτερων ρόλων κράτησαν ο Ντεβ Πατέλ για το «Lion» και η Βαϊόλα Ντέιβις για το «Fences». Η ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς αναδείχτηκε ως η καλύτερη βρετανική παραγωγή, φέρνοντας στο βάθρο τον σκηνοθέτη για να δώσει μια έντονη ομιλία με πολιτικές αναφορές. Καταδίκασε την κυβέρνηση της πατρίδας του για την πολιτική επιδομάτων που ακολουθεί, ζητώντας συγγνώμη που θίγει τέτοια ζητήματα απ’ το ξεκίνημα κιόλας της τελετής. Ωστόσο ευχαρίστησε την Ακαδημία που «αγκάλιασε τις αλήθειες του φιλμ τις οποίες εκατοντάδες και εκατοντάδες άνθρωποι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα».
ΤΟΜ ΧΟΛΑΝΤ. Το βραβείο EE Rising Star, το μοναδικό που απονέμεται με την ψήφο του κοινού, κατέληξε στον Τομ Χόλαντ για τις εμφανίσεις του στις ταινίες «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» και «The impossible». Ο ούγγρος σκηνοθέτης Λάσλο Νέμες έφυγε με το αγαλματίδιο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για τον «Γιο του Σαούλ», επικρατώντας έναντι ισχυρών αντιπάλων όπως την «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στις εκπλήξεις της βραδιάς συγκαταλέγεται η νίκη της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Κούμπο και οι δύο χορδές» από τα στούντιο της Laika Entertainment που άφησε πίσω της δυνατές παραγωγές της Ντίσνεϊ όπως τα «Zootopia», «Moana» και «Finding Dory».
Ο «βασιλιάς της κωμωδίας» Μελ Μπρουκς, στα 90 του χρόνια, ανέβηκε στη σκηνή του Royal Albert Hall και παρέλαβε το τιμητικό βραβείο Fellowship για τη συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Σκόρπισε το γέλιο με τη σύντομη ομιλία του ζητώντας συγγνώμη από τον δούκα και τη δούκισσα του Κέμπριτζ για την Αμερικανική Επανάσταση. «Δεν θεωρώ την Αγγλία ξεχωριστή χώρα. Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο Μπρούκλιν που απλώς μιλάει καλύτερα» σχολίασε ο βετεράνος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ηθοποιός, συνθέτης και τραγουδοποιός.