Στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούνταν προ καιρού με ανερμάτιστη υπεροψία τον Μοντεσκιέ και τη διάκριση των εξουσιών. Ομως, τουλάχιστον τρεις φορές το τελευταίο διάστημα προεξόφλησε ρητά και δημόσια αποφάσεις δικαστηρίων προσπαθώντας να επηρεάσει την κρίση τους.

n Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είπε δύο φορές ότι «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα» αναφερόμενος στην εκκρεμούσα απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και την πιθανότητα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Ο νόμος κατέπεσε με ηχηρή απόφαση του δικαστηρίου.

n Για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς δήλωσε, παρουσία του Ερντογάν, ότι «οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα», προεξοφλώντας, ως μη ώφειλε, την ενοχή τους και κυρίως παραγκωνίζοντας τα δικαστήρια και την κρίση τους. Ο Αρειος Πάγος έδωσε στιβαρή, συντριπτική και τελεσίδικη απάντηση.

n Και πριν από λίγες μέρες στη Βουλή αναφέρθηκε σε «αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης» για τον ΔΟΛ, μια απόφαση που ήδη ανακλήθηκε με τη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου που επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης του ΔΟΛ να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ποιος είπε αυτή την μπαρούφα, αναρωτήθηκε (ρητορικά;) ο Νίκος Φίλης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Την είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί πώς λειτουργούν οι θεσμοί, αλλά κυρίως τους περιφρονεί και θέλει να τους ελέγξει. Το ομολόγησε άλλωστε και ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο του κράτους, λες και ζούμε σε απολυταρχικό καθεστώς. Με αυτή τη νοοτροπία κάλεσε ο Πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή να ζητήσει από τη Μέρκελ να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα. Λες και στις δημοκρατίες κανονίζουν μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί τι θα κάνουν με τους πολίτες τους, χωρίς δικαστικές αποφάσεις, χωρίς νόμους, χωρίς Συντάγματα.

Αλλά και με την άλλη εξουσία, τον Τύπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν σέβεται την ανεξαρτησία του που απαιτεί η δημοκρατία. Η αυταρχική και βαθιά προσβλητική μεθόδευση του περιορισμού των τηλεοπτικών αδειών (το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, η επιχείρηση εκβιασμού του ανώτατου δικαστή από την «Αυγή», το reality show του δημόσιου διασυρμού των υπερθεματιστών κ.λπ.), η τοποθέτηση κομματικού κομισάριού του στον ΔΟΛ, οι απροσχημάτιστες συναλλαγές με τον υπόκοσμο της δημοσιογραφίας, η χειραγώγηση των ειδήσεων από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την ΕΡΤ δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα που έχασε το πρώτο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό κανάλι, το Mega, με τις ειδήσεις και τις πολιτικές του εκπομπές και κινδυνεύει να χάσει τις ναυαρχίδες της ενημέρωσης «ΤΑ ΝΕΑ», «Το Βήμα», ΒήμαFM και in.gr. Είναι τα παράσημα – λεκέδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μη θέλει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και πλουραλιστική ενημέρωση. Τις απαιτούν όμως η δημοκρατία, η ιστορία μας και οι πολίτες που θα τις υπερασπιστούν μαζί με τους λειτουργούς τους που αντιστέκονται.

Η Βάσω Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών