«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά. Σε ό,τι ακολουθεί θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, από τη χθεσινή παρουσία του την «παράσταση» έκλεψε η αναφορά του για το τι θα σημαίνει επιστροφή στη δραχμή.

Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά όσων ξαναβάζουν στο τραπέζι το σενάριο δραχμής, παραπέμποντας σε παραδείγματα Βόρειας Κορέας. «Το να φύγεις από το ευρώ θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Ολα είναι σε ευρώ. Δεν μιλάμε για υποτίμηση αλλά για αλλαγή νομίσματος. Θα αλλάξουν ισολογισμοί τραπεζών και επιχειρήσεων, οι υποχρεώσεις μας είναι σε ευρώ. Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα. Ας ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα όσοι θέλουν τη δραχμή να δουν πόσο ωραία θα είναι αν το κάνουμε αυτό. Θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο. Στη χειρότερη, σας αφήνω να κρίνετε εσείς» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ. Κατά τα λοιπά, παρουσιάζοντας την Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική το 2016, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι την περασμένη χρονιά υπήρξε πρόοδος με θετική επίδραση στη ρευστότητα, συμπληρώνοντας ότι στην οικονομία έχει διαμορφωθεί «θετική δυναμική». Αυτή, υποστήριξε, πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι τον κάλεσαν να απαντήσει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι το 3,5% δεν είναι τόσο πρόβλημα, καθώς αυτό επιτυγχάνεται με τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή. «Να τους πούμε θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%; Πολύ ωραία. Ομως, με αντίστροφο κόφτη. Οτι θα αρθούν τα μέτρα αμέσως μόλις φανεί ότι ο στόχος επιτυγχάνεται. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΝΤΙ ΦΟΡΩΝ. Από το «μικροσκόπιο» του κεντρικού τραπεζίτη δεν γλίτωσε πάντως ούτε η κυβερνητική πολιτική. Εκανε λόγο για υπερφορολόγηση, ενώ αιφνιδίασε με τις απόψεις του σε ό,τι αφορά τη μείωση αφορολογήτου και τη μείωση κοινωνικών παροχών. «Δεν θεωρώ ανάθεμα τη μείωση αφορολογήτου, αρκεί να εξαιρέσουμε οικογένειες με παιδιά και να ζητήσουμε παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών» υποστήριξε, «δείχνοντας» πως υπάρχει περιθώριο μείωσης δαπανών αντί αύξησης φόρων με ειδικές αναφορές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση και τη μείωση κοινωνικών παροχών ή συντάξεων. «Πόσοι οργανισμοί εποπτεύονται από δημόσιο τομέα; Να δούμε πώς δίνονται επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. «Η Ελλάδα δαπανά σχετικά πολλά για την τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων. Είτε η μείωση συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών είτε η αύξηση φόρων μειώνουν το εισόδημα. Με τη διαφορά ότι η αύξηση φόρων χτυπάει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και μένει για πάντα εκεί. Εχουμε υπερφορολογήσει την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.