Η Δικαιοσύνη σφράγισε χθες με μια καθοριστική απόφαση την επανακυκλοφορία της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» γράφοντας μία νέα σελίδα στην ιστορία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και δικαιώνοντας παράλληλα τους αγώνες των εργαζομένων, που επί επτά μήνες απλήρωτοι παρέμεναν –και παραμένουν –στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Η πρόεδρος Πρωτοδικών Βασιλική Μπάστα αποτιμώντας τα νέα δεδομένα που τέθηκαν υπόψη της την περασμένη Παρασκευή, με τη χθεσινή απόφασή της ουσιαστικά έδωσε ανάσα ζωής στα ιστορικά έντυπα του ΔΟΛ ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος» στα περίπτερα.
Εξι μέρες μετά την έκδοση της πρώτης δικαστικής απόφασης, η Βασιλική Μπάστα έκανε δεκτό το αίτημα για μεταρρύθμιση της προσωρινής διαταγής και άλλαξε το διαμορφούμενο σκηνικό λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης του ΔΟΛ.
Η δικαστική λειτουργός έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων του ΔΟΛ και των εκπροσώπων των σωματείων των εργαζομένων, που ζητούσαν να επιτραπούν η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων για τη λειτουργία του Οργανισμού και η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων μέσω συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού.
Συγκεκριμένα, η απόφαση – σταθμός για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΟΛ:
– Διατάσσει την αποδέσμευση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού στην Alpha Bank, «προκειμένου κάθε κατατεθησόμενο από την έκδοση της παρούσας και εφεξής σε αυτόν ποσό, είτε από την εταιρεία με την επωνυμία “ΑΡΓΟΣ Α.Ε.”, είτε από τρίτους οφειλέτες της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη [ΔΟΛ] Α.Ε.” να διατίθεται ελεύθερα από την τελευταία αποκλειστικώς και μόνο για τις ανάγκες εξακολούθησης της λειτουργίας της επιχείρησής της και ειδικότερα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της και την καταβολή μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτήν».
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι με την άδεια πλέον του δικαστηρίου ανοίγει ο συγκεκριμένος λογαριασμός, όπου κατατίθενται χρήματα από την κυκλοφορία των εντύπων του ΔΟΛ, προκειμένου να εξασφαλιστεί το χαρτί, που είναι βασική προϋπόθεση για την έκδοση της εφημερίδας και να καταβληθεί και η μισθοδοσία των εργαζόμένων, που αν και επτά μήνες απλήρωτοι, δίνουν τη δική τους μάχη για να κρατηθεί ζωντανή η εφημερίδα και να μην απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους.
Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε ενώπιον της δικαστικής λειτουργού, αλλά και η αναγνώριση εκ μέρους των πληρεξούσιων δικηγόρων των πιστωτριών τραπεζών ότι η μη κυκλοφορία των εντύπων του ΔΟΛ έχει άμεσες επιπτώσεις στην αξία της επιχείρησης, μπήκαν στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης. Και σε αυτό το κομβικό σημείο η Βασιλική Μπάστα έδειξε με την απόφασή της ότι ο ζυγός πρέπει να γείρει υπέρ των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επανακυκλοφορία των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και το «Βήμα», η διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και η διατήρηση της αξίας του ΔΟΛ, από τη μελλοντική εκποίηση του οποίου οι πιστώτριες τράπεζες προσβλέπουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.
«Βγήκε η εφημερίδα». Με αυτές τις τρεις λέξεις προσέγγισε, αντί άλλου σχολιασμού, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εργαζομένων του ΔΟΛ Αντώνης Ρουπακιώτης την έκδοση της ιστορικής αυτής απόφασης για το μέλλον του Οργανισμού. «Η απόφαση άνοιξε νέους δρόμους. Εδωσε το δικαίωμα στους εργαζομένους να ελπίζουν, στήριξε τη δυνατότητα κυκλοφορίας της εφημερίδας, ενώ παράλληλα εδραίωσε την πεποίθηση ότι είναι απολύτως αναγκαία η ελεύθερη διατύπωση γνώμης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος στην κρίσιμη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εκπροσώπησε επίσης εργαζομένους των «ΝΕΩΝ».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του ΔΟΛ Νίκος Πιμπλής εξηγώντας τη σημασία της χθεσινής απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών επισημαίνει ότι «η δικαστική απόφαση για την αποδέσμευση ενός τραπεζικού λογαριασμού του ΔΟΛ διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση, στις 3 Μαρτίου, της αιτήσεως για την υπαγωγή του στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και αποτελεί πιθανότατα πρόκριμα και για τη συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης». Και προσθέτει πως: «Η ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έμπρακτα αποδεικνύεται ότι οφείλουμε πάντοτε να προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη, επανέφερε τα πράγματα εκεί που θα έπρεπε να είναι από την αρχή: Η εξακολούθηση της λειτουργίας του ΔΟΛ αποτελεί το μόνο μέσο για τη διαφύλαξη της αξίας του και για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων, του ίδιου του Οργανισμού –η απουσία των ιστορικών εντύπων του οποίου έγινε ιδιαίτερα αισθητή τις λίγες μέρες προσωρινής διακοπής των εκδόσεων –των πιστωτών της επιχείρησης και βεβαίως των εργαζομένων της.
Παρέχεται πλέον το αναγκαίο χρονικό περιθώριο σε όλους για την αναζήτηση με νηφαλιότητα, και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει, της λύσης που θα επιτρέψει τη συνέχιση της εκδόσεως των εντύπων του Οργανισμού, που είναι όχι μόνο συνυφασμένα με την πολιτική ιστορία του τόπου και την αστική παράδοση της χώρας, αλλά και που έχουν ταυτισθεί με μία σπάνια για τα δεδομένα του ελληνικού Τύπου καθημερινή προσφορά στον πολιτισμό».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι εκτός από τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, με την απόφασή της η Βασιλική Μπάστα διατηρεί σε ισχύ την προηγούμενη διαταγή που είχε εκδώσει ο συνάδελφός της, πρόεδρος Πρωτοδικών Ιωάννης Βαλμαντώνης, με την οποία είχε διατάξει την αναστολή των ατομικών διώξεων κατά της εταιρείας ΔΟΛ και την απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε άλλου –πλην βεβαίως του εξαιρουμένου λογαριασμού –περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας ΔΟΛ και των συνοφειλετών της.
Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού του ΔΟΛ με τη Δικαιοσύνη έχει οριστεί για τις 3 Μαρτίου 2017. Την ημέρα εκείνη έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση που έχουν καταθέσει οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες ζητώντας να τεθεί ο ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
– Τέλος, με αφορμή αναφορές για τον δικαστικό λειτουργό που εξέδωσε την πρώτη προσωρινή απόφαση για τον ΔΟΛ, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση , στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το “κλείσιμο” μιας εφημερίδας ή άλλου μέσου ενημέρωσης περιορίζει την αναγκαία κριτική και τον έλεγχο των κρατικών εξουσιών και αφήνει σ’ αυτές μεγαλύτερο περιθώριο αυθαιρεσίας. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπερασπίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν το δικαίωμά τους στην εργασία και να διεκδικούν τις μισθολογικές τους απαιτήσεις. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει αντιληπτό ότι ο ρόλος του δικαστή είναι εφαρμοστικός των κανόνων δικαίου που τίθενται από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ο δικαστής δεν θέτει τους κανόνες, ούτε διαμορφώνει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και παρέχουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι. Τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, οφείλουμε να τα αναζητήσουμε πιο βαθιά και όχι με αποπροσανατολιστικούς αφορισμούς».