Το χειμωνιάτικο κρύο είναι διαπεραστικό στο Βερολίνο. Μείον έναν βαθμό έδειχνε το θερμόμετρο χθες το μεσημέρι. Αλλά το κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του CDU ήταν πολύ θερμό. Η Μέρκελ διά του εκπροσώπου της έμεινε έξω από την αντιπαράθεση του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το Grexit.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο έπαιξε το χαρτί της αξιοπιστίας –τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτικής πρότασης. Τα πρώτα δείγματα από τις γερμανικές αντιδράσεις δείχνουν ότι την πρώτη αυτή μάχη αξιοπιστίας την κέρδισε.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το δεύτερο ραντεβού που είχε ο αρχηγός της ΝΔ στο Βερολίνο με τους βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης CDU-CSU. Στο επιτελείο του Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι υπάρχει «κόπωση» στους γερμανούς βουλευτές σε σχέση με την Ελλάδα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να βγει η χώρα από το ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του μετέφερε ως κεντρικό μήνυμα ένα ξεκάθαρο «όχι στη δραχμή».

Θετικές εντυπώσεις. Στην πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU για τη συνάντηση ανταποκρίθηκαν περίπου 20 βουλευτές. Τον αρχηγό της ΝΔ υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Μετά τη συνάντηση ο Φρίντριχ δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι ο αρχηγός της ΝΔ άφησε μια «πολύ πειστική εντύπωση» στους βουλευτές. «Για μένα επιβεβαίωσε όλα όσα είχα διαβάσει και ακούσει για αυτόν» πρόσθεσε.

Στη συνάντηση πήραν μέρος και βουλευτές που δεν θέλουν να ακούσουν για βοήθεια στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, ο χριστιανοκοινωνιστής Πέτερ Ραμσάουερ και ο χριστιανοδημοκράτης Κλάους Πέτερ Βιλς που είχε δώσει από την πρώτη στιγμή μάχη κατά των προγραμμάτων για την Ελλάδα. «Τα ακούσαμε από πολιτικούς όλων των χρωμάτων, αλλά βλέπουμε συνεχώς τα ίδια. Δεν γίνεται τίποτα» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο Βιλς. «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Αλλά ο Μητσοτάκης το αντέκρουσε κατηγορηματικά».

Σε άλλο μήκος κλίματος ο Εριχ Κίρχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, απορρίπτει το Grexit και εστιάζει στην υλοποίηση του προγράμματος. «Ο Τσίπρας έχει σπαταλήσει την εμπιστοσύνη μας», είπε στα «ΝΕΑ» ο Κίρχμπαουμ, ο οποίος έμεινε επίσης με θετικές εντυπώσεις από τον Μητσοτάκη. «Ο Τσίπρας θα έχει την εμπιστοσύνη μας μόνο στον βαθμό που εφαρμόζει το πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Κίρχμπαουμ.