Τα σχεδόν 60 λεπτά του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ δεν κύλησαν μέσα σε δραματικούς τόνους –το Grexit, άλλωστε, δεν υπήρχε στο τραπέζι τόσο από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από την πλευρά της καγκελαρίου, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές. Σε μια παράφραση του καραμανλικού «ανήκομεν εις την Δύση», ο Μητσοτάκης ουσιαστικά αναφώνησε χθες στο Βερολίνο το δικό του «ανήκομεν στην Ευρώπη» –με την καγκελάριο να συμφωνεί και να επαυξάνει.
Χωρίς να ηχεί ο συναγερμός ενός Grexit στη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΝΔ μπορούσε ευκολότερα να αναδείξει την ανάγκη για ένα μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει ελληνική σφραγίδα και θα μπορεί να στηριχθεί από την ελληνική κοινωνία. Εν ολίγοις, το μήνυμα ήταν ότι το συνεχές «καπέλωμα» από τους εταίρους με επιβαλλόμενα μέτρα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ελληνικές συνθήκες και ανάγκες δεν οδηγεί σε θετικά και πάντως όχι στα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η «ιδιοκτησία» ενός προγράμματος ανάταξης και ανασυγκρότησης «πέρα και πάνω από τα Μνημόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνάντηση, αποτελούσε τη λέξη-κλειδί, με την προσθήκη ότι «η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό».
Εθνικό σχέδιο. Στο ραντεβού με τη Μέρκελ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε έτοιμος να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας και να θέσει σε εφαρμογή ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά –όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές –δεν επεδίωξε να αντικαταστήσει την ελληνική κυβέρνηση, σε μια συζήτηση που θα κατέληγε σε υποδείξεις και δεσμεύσεις. Στη βάση αυτή, απέφυγε να εστιάσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς αποτελεί ζήτημα που πρέπει και οφείλει –πολιτικά και νομοθετικά –να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Η δική του παρέμβαση απέβλεπε περισσότερο στη διαμόρφωση μιας ατζέντας για την επόμενη ημέρα. Συνεπώς, στη συνάντηση με την καγκελάριο επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ενός σχεδιασμού που φέρει τη δική του υπογραφή, με εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις. Οι προτάσεις καταγράφηκαν λεπτομερώς, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Η αποδοχή τους ή όχι θα φανεί προσεχώς.