Τα απορροφήσιμα νήματα αποτελούν την πιο εξελιγμένη τεχνικά και αναίμακτη μέθοδο για λίφτινγκ σε πρόσωπο, λαιμό και σώμα χωρίς τη χρήση νυστεριού.

Πρόκειται για μία μέθοδο αναζωογόνησης, ανόρθωσης και σύσφιξης του δέρματος, τα βασικά πλεονεκτήματα της οποίας είναι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς τομές διαδικασία τοποθέτησης, η άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και το λογικό κόστος της.

Όπως εξηγεί η δρ Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, ιατρός Κοσμητικής Ιατρικής από την Medi Laser Clinic, τα απορροφήσιμα νήματα πολυδιοξανόνης (PDO Threads) σχηματίζουν ένα υποστηρικτικό πλέγμα που ανορθώνει και στηρίζει τους ιστούς του προσώπου και του σώματος με ασφαλή τρόπο.

Τα νήματα δεν αντικαθιστούν το χειρουργικό λίφτινγκ, αλλά αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους έχουν ήπια έως σημαντική χαλάρωση αλλά δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Η χρήση τους δεν συνοδεύεται από επιπλοκές διότι το υλικό δεν μένει μόνιμα μέσα στο δέρμα αλλά απορροφάται σε διάστημα 4-6 μηνών κατά μέσον όρο. Στις καλύτερες περιπτώσεις, όμως, το αποτέλεσμά τους διαρκεί 2 χρόνια χάρη στην παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Η μέθοδος προορίζεται κυρίως για άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών, των οποίων το δέρμα χρειάζεται στήριξη και σύσφιξη.

Διέγερση του κολλαγόνου

«Τα απορροφήσιμα νήματα τοποθετούνται στις περιοχές όπου επιθυμούμε να επέμβουμε, κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οπότε και δεν είναι ορατά.Η τοποθέτησή τους γίνεται με την χρήση ειδικών, πολύ λεπτών, κοίλων βελονών. Κάθε βελόνα φέρει ένα νήμα και με την απλή εισαγωγή της στο δέρμα και την αφαίρεση της, το νήμα μένει στη θέση που έχουμε προκαθορίσει», εξηγεί η δρ Παπαϊωάννου.

«Με την τοποθέτησή τους επιτυγχάνεται άμεση ανόρθωση και διόρθωση της πάσχουσας περιοχής, αλλά το αποτέλεσμα εξακολουθεί να βελτιώνεται καθώς περνούν οι μέρες, διότι τα νήματα διεγείρουν τη σύνθεση ινών κολλαγόνου από το ίδιο το δέρμα, με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά την τοποθέτησή τους η αισθητική βελτίωση να είναι άριστη».

Το αποτέλεσμα μετά την τοποθέτηση νημάτων είναι ορατό και εντυπωσιακό στις περιοχές χαλάρωσης και πτώσης του προσώπου, στις ρυτίδες του λαιμού και στο διπλοσάγωνο, καθώς και στο περίγραμμα του προσώπου που βελτιώνονται άμεσα και εντυπωσιακά με συνέπεια το δέρμα να δείχνει φρέσκο, νεανικό, σφριγηλό και ανορθωμένο χωρίς τη χρήση νυστεριού.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι όσο εντονότερο είναι το πρόβλημα και όσο μεγαλύτερη είναι η χαλάρωση, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι η βελτίωση με τη μέθοδο αυτή.

Αλλά και στο σώμα η τοποθέτηση νημάτων βελτιώνει εντυπωσιακά και επιτυγχάνει σύσφιξη στις περιοχές χαλάρωσης όπως τα μπράτσα, η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί.

Τα νήματα συνδυάζονται άριστα με όλες σχεδόν τις θεραπείες της Αισθητικής Ιατρικής. Σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζονται με υαλουρονικό, μπότοξ, μεσοθεραπεία, peeling κτλ.

Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός είναι αυτός με την αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) και η νεότερη τάση είναι η έγχυση PRP μέσα από την βελόνα τωννημάτων κατά την στιγμή της εισαγωγής τους στο δέρμα.

Τι να προσέξετε

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση των απορροφήσιμων νημάτων βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι η σωστή επιλογή του γιατρού, τονίζει η δρ Παπαϊωάννου.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία καθαρά ιατρική πράξη και ως εκ τούτου, με την ίδια προσοχή που θα επέλεγε κάποιος τον γιατρό που θα τον χειρουργούσε για θεραπευτικούς σκοπούς, πρέπει να επιλέγει και τον γιατρό που θα τον υποβάλλει σε αισθητική θεραπεία», λέει.

Τα λάθη που συνήθως γίνονται και οδηγούν σε αποτυχία των νημάτων είναι:

* Κακή επιλογή υλικών. Δεν είναι όλα τα νήματα ίδια. Μία πολύ χαμηλή τιμή θα πρέπει να εγείρει υποψίες.

* Λάθος αριθμός τοποθετούμενων νημάτων. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο σωστός αριθμός των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν αποτελεί βασική προϋπόθεση της επιτυχημένης εφαρμογής.

* Κακή εφαρμογή. Η εμπειρία του γιατρού είναι πολύ σημαντική, διότι αν τα νήματα δεν τοποθετηθούν στο σωστό βάθος, δεν θα επιτευχθεί σωστή στήριξη του δέρματος και επαρκής ενεργοποίηση των ινοβλαστών για την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

* Μεγάλες προσδοκίες. Όπως όλες οι αισθητικές μέθοδοι, έτσι και τα νήματα μπορούν να προσδώσουν νεανική εμφάνιση στο δέρμα έως ενός ορισμένου ορίου.

Όλ’ αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι «θα πρέπει να επιδεικνύετε πολύ μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή σας», συνιστά η δρ Παπαϊωάννου. «Η Αισθητική Ιατρική έχει στην φαρέτρα της ένα πού δυνατό όπλο για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος του προσώπου και του σώματος. Ενημερωθείτε, λοιπόν, αναλυτικά από τον γιατρό της εμπιστοσύνης σας για το πως θα μπορέσετε να αποκομίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από αυτό».