Τις τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος στον νοητό άξονα των κομμάτων που έχουν ασκήσει εξουσία, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχει διαταράξει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Σεισμό δεν έχουμε ακόμα, καθώς βρισκόμαστε σε φάση προσεισμών. Την αστάθεια όμως επιτείνουν οι πιέσεις που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ – με τη μορφή σεναρίων ή καλεσμάτων, όπως αυτό του Νίκου Φίλη – εν όψει των κυβερνητικών συνεργασιών της επόμενης μέρας.
Χθες η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι το πραγματικό δίλημμα σήμερα στην Ελλάδα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή και επιτέθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – στη λογική ότι για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η ΝΔ δεν είναι στο απυρόβλητο – τονίζοντας με αφορμή τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, πως «έχουμε ήδη έναν υποτακτικό, τον Αλέξη Τσίπρα, δεν χρειαζόμαστε άλλον».
Η απάντηση ήρθε από την Πειραιώς λίγα λεπτά αργότερα, με κεντρικό μήνυμα ότι «υποτακτικοί υπάρχουν… αλλά όχι στη Νέα Δημοκρατία». «Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει το εθνικό σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση στην ελληνική κοινωνία, συζητώντας διαρκώς με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς. Για το ίδιο σχέδιο ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, γιατί μιλά την ίδια γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδας» έγραφε η σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι «η κυρία Γεννηματά, ως υπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αξιόπιστες σχέσεις με τους εταίρους της χώρας δεν είναι ένδειξη υποτακτικότητας».
Αιχμές για το γαλάζιο πρόγραμμα
Απάντηση επ’ αυτού δεν υπήρξε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ωστόσο υποστήριζαν χθες το απόγευμα πως όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιμείνει μέχρι τέλους στην πολιτική του διακριτού και αυτόνομου ρόλου από την οποία δεν εξαιρείται κανείς. Το μέτωπό μας είναι ιδεολογικό απέναντι στη Δεξιά της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η Συμπαράταξη θα επαναφέρει και τις επόμενες μέρες το αίτημά της να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμά του και στον ελληνικό λαό. Κι αυτό επειδή όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «εκτός από τη μείωση φόρων, στην Ελλάδα κανείς δεν γνωρίζει τι σχεδιάζει να κάνει, ούτε για ποιες μεταρρυθμίσεις μάχεται».
«Μια κίβδηληκαι fake Αριστερά»
Από τα πυρά της Φώφης Γεννηματά δεν γλίτωσε ούτε η κυβέρνηση. Για τη διαπραγμάτευση εκτίμησε ότι θα καταλήξει σε νέα μέτρα και νέα βάρη για την κοινωνία, ενώ εντόπισε αλλαγές στην κυβερνητική στάση, η οποία όπως είπε από το «δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα» μετατοπίστηκε στο «δεν κάνουμε υποχώρηση στις αρχές μας».
Η ίδια αρνήθηκε πως υπάρχει ανοιχτή γραμμή του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη και ξεκαθάρισε ότι η ανάκαμψη της προοδευτικής παράταξης συνδέεται με την ανάκαμψη της χώρας. «Πρέπει να ηττηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει αυτή τη στιγμή μια κίβδηλη Αριστερά, είναι fake Αριστερά και προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες των αγωνιστών και των ανθρώπων της Αριστεράς, με τους οποίους μας συνδέουν πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξή της.
Για το «άνοιγμα»του Νίκου Φίλη
Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει πάντως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα χθες και από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ερωτηθείς για το «άνοιγμα» του Νίκου Φίλη προς το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διερωτήθηκε «πότε το θυμήθηκε ο κ. Φίλης; Εδώ μας απειλούσαν με ειδικά δικαστήρια και τώρα έρχονται να μας λένε τέτοια πράγματα;». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με δυάδες, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τριάδες και πάνω και τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης μετά τις εκλογές για συνολική έξοδο της χώρας από την κρίση στρατηγικά και όχι πολιτικά, κομματικά».
Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν χθες πάντως, ότι το θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τιμής, αλλά ουσίας. «Η στάση μας κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκδικητική για όλα τα χυδαία που έλεγαν εις βάρος μας στο παρελθόν και προφανώς, δεν έχουμε ξεχάσει. Το πρόβλημά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικό και αφορά την πολιτική που ασκεί εδώ και δύο χρόνια, την ανικανότητα και τον λαϊκισμό του» ανέφεραν χαρακτηριστικά.