Το χάος που επικρατεί στη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και βεβαίως την απειρία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, πριν καλά καλά κλείσει έναν μήνα στον Λευκό Οίκο, έρχεται να επικυρώσει η παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, τη Δευτέρα το βράδυ. Μετά το φιάσκο με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο πάγωσε η αμερικανική Δικαιοσύνη, το δεύτερο χτύπημα για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση επέφερε η παραίτηση Φλιν εν μέσω διαρροών για τις επαφές του με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.
Η παραίτηση του Φλιν πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πριν από εβδομάδες προειδοποιήσει το Λευκό Οίκο ότι ο Φλιν θα ήταν ευάλωτος έναντι πιθανού εκβιασμού των Ρώσων για τις επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους της Μόσχας, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Washington Post» σχετικά με αναφορά της πρώην (υπηρεσιακής) υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Σάλι Γκέιτς προς το Λευκό Οίκο, στα τέλη Ιανουαρίου. Η Γέιτς εξέφραζε την εκτίμηση ότι ο Φλιν είχε παραπλανήσει το Λευκό Οίκο σχετικά με τη φύση της επικοινωνίας που είχε με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.
Η ευάλωτη θέση του Φλιν βασίζεται στην παραβίαση του νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή πολιτών σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι οι συνομιλίες προσδιορίζονται στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το ζήτημα των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων με στόχο το Δημοκρατικό Κόμμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρώην αμερικανού προέδρου. Λίγο προτού αφήσει πίσω του τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δρομολόγησε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο δύο κέντρων ρωσικών συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος. Σε εκείνη τη φάση – κι ενόσω ο Φλιν είχε επαφές με τον ρώσο πρεσβευτή – ο Πούτιν κράτησε στάση αναμονής.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσον η απομάκρυνση του Φλιν θα ισορροπήσει την κατάσταση στον Λευκό Οίκο και κυρίως κατά πόσον θα διαλύσει τις υποψίες περί προεκλογικών επαφών της ομάδας του Τραμπ με το Κρεμλίνο.
Επισήμως η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζει ότι η παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας αποτελεί εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. «Είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια εσωτερική υπόθεση της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι δική μας υπόθεση», τονίζει ο Πεσκόφ.