Τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει ο απόλυτος άρχοντας της Τουρκίας μέχρι το 2029 βαίνουν καλώς. Η συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του υπό ένα νέο προεδρικό σύστημα πέρασε τον περασμένο μήνα από το τουρκικό Κοινοβούλιο, και με τη βούλα του Ερντογάν θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Οι καταγγελίες για επιχείρηση φίμωσης των αντιπάλων δίνουν και παίρνουν. Για να μην έχει τέτοια προβλήματα στο μέλλον, η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινάει η κατήχηση από νωρίς, από το σχολείο: το προσχέδιο του νέου προγράμματος διδασκαλίας που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τέσσερις λέξεις: περισσότερος Ερντογάν, περισσότερο Ισλάμ.
Κάποιες από τις αλλαγές, επισημαίνει το Politico, δείχνουν αθώες: οι μαθητές θα διδάσκονται, για παράδειγμα, τόσο τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα όσο και γνωστούς και αναγνωρισμένους τούρκους και μουσουλμάνους επιστήμονες. Οι κοσμικοί Τούρκοι ωστόσο έχουν εξοργιστεί με τα σχέδια να αφαιρεθεί η θεωρία της εξέλιξης από τη διδακτέα ύλη, να περιοριστούν τα μαθήματα γύρω από τον ιδρυτή πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπως και τον διάδοχό του, τον Ισμέτ Ινονού, και να διδάσκονται οι μαθητές την έννοια της τζιχάντ.
Το Egitim-Sen, ένα συνδικάτο εκπαιδευτικών που τηρεί συχνά κριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, εξέφρασε ανησυχίες πως το προτεινόμενο πρόγραμμα διδασκαλίας, με την έμφαση που δίνει στην «τουρκικότητα» και το σουνιτικό Ισλάμ, ενθαρρύνει μια «θρησκευτική και εθνικιστική» νοοτροπία. Την ίδια ώρα, βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης καταδίκαζαν αυτό που είδαν ως «ακύρωση» του Ατατούρκ. Με το νέο πρόγραμμα, η ιστορία της Τουρκίας θα διδάσκεται «από την οπτική μιας εθνικής και ηθικής εκπαίδευσης», αντεπιτέθηκε το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι «η προστασία των εθνικών αξιών», πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν.
Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε για αλλαγές στην ιστορία των θρησκευτικών ώστε να συμμορφωθεί προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντικαθιστώντας φράσεις όπως «η θρησκεία μας» με το περισσότερο ουδέτερο «η ισλαμική θρησκεία». Ζήτησε μάλιστα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του κοινού για την προτεινόμενη διδακτέα ύλη, μια κίνηση ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την τουρκική πολιτική, που δεν αναμένεται όμως να καθησυχάσει τους φόβους όσων Τούρκων ενστερνίζονται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοσμικότητα της Τουρκίας και νιώθουν, ολοένα και περισσότερο, πως ο τρόπος ζωής τους απειλείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη θρησκευόμενη βάση του κόμματός του. Δηλώσεις υπουργών πως η δουλειά της γυναίκας είναι η μητρότητα, επεισόδια όπως η επίθεση ενός αφηνιασμένου όχλου σε ένα δισκάδικο που έκανε πάρτι με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου των Radiohead εν μέσω Ραμαζανιού, κυβερνητικά μέτρα όπως η κατακόρυφη αύξηση των φόρων στο αλκοόλ, όλα αυτά έχουν κάνει τους κοσμικούς Τούρκους να νιώθουν εδώ και καιρό σαν πολιορκημένοι.