H μεγαλύτερη έμφαση στο Ισλάμ δεν είναι η μόνη αλλαγή στη διδακτέα ύλη που ανησυχεί τους επικριτές της κυβέρνησης του AKP. Το υπουργείο πρόσθεσε ένα μάθημα γύρω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, διανεμήθηκε στους μαθητές ένα φυλλάδιο φιλοτεχνημένο από την κυβέρνηση που εξηγούσε τι ακριβώς συνέβη – παράλληλα, τους έδειξαν βίντεο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαβάζει ένα ποίημα πλάι σε εικόνες αεροσκαφών να ανοίγουν πυρ στους δρόμους της Αγκυρας. «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ιστορία του πραξικοπήματος προκειμένου να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως ήρωα» είπε στο Politico ένας καθηγητής Ιστορίας που εργάζεται σε λύκειο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης – δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί έχουν παυτεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεν είναι παράξενο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος έδειξε πάντως στην ανταποκρίτρια του Politico πολλές φωτογραφίες «μαρτύρων» – ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος – κολλημένες στους τοίχους σχολικών τάξεων. «Είναι μια πολιτικοποιημένη ιστορία» της είπε. «Αλλά από την άλλη πλευρά ανέκαθεν ήταν μια ιστορία ηρώων η διδακτέα ύλη. Απλώς τώρα θα είναι περισσότερος Ερντογάν και λιγότερος Ατατούρκ» πρόσθεσε.

Το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας αναμένεται να επιβληθεί στα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Ο τούρκος καθηγητής Ιστορίας ωστόσο επέμεινε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει το μάθημά του όπως κρίνει εκείνος καλύτερο. Μέσα στην ιδιωτικότητα της σχολικής αίθουσας, εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προτείνει «εναλλακτικά βιβλία» ως συμπλήρωμα των επιβεβλημένων από την κυβέρνηση αναγνωσμάτων. «Στην Τουρκία», είπε στη δημοσιογράφο με ένα χαμόγελο, «η διδασκαλία είναι μια πολιτική πράξη».