Την πρώτη μεγάλη κρίση αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μόλις 24 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν ήταν η πρώτη επίσημη απώλεια του Λευκού Οίκου, καθώς υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω πλήθους διαρροών για τις συζητήσεις που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πριν ορκιστεί ο Τραμπ. Οι αναλυτές μιλούν για άλλο ένα επεισόδιο στην πιο χαοτική εναρκτήρια κυβερνητική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο και ενώ δεν κατείχε κάποια επίσημη θέση, ο Φλιν φέρεται να συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρεσβευτή και να υπόσχεται άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, το διέψευσε, με αποτέλεσμα ο Πενς με τη σειρά του να προβεί σε πολλές δηλώσεις που διέψευδαν τις σχετικές φήμες. Ομως, όπως όλα δείχνουν, η συνομιλία είχε ακριβώς το θέμα των κυρώσεων και έτσι τώρα ολόκληρη η αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης τίθεται εν αμφιβόλω.

Αρχικά, ο Τραμπ δεν ήθελε να απομακρύνει τον Φλιν, όμως παρενέβησαν ο επιτελάρχης του Ράινς Πρίμπους και ο σύμβουλός του Στιβ Μπάνον και τον έπεισαν ότι η παρουσία του Φλιν θα προκαλούσε προβλήματα, αλλά θα επηρέαζε και τη δυνατότητα του Τραμπ να ασκεί εξωτερική πολιτική. Οι φήμες για τα ανεπίσημα πάρε δώσε του Φλιν κυκλοφορούν εδώ και ένα μήνα στην Ουάσιγκτον και τις τελευταίες ημέρες φούντωσαν τα σενάρια ότι λόγω αυτών είναι επιρρεπής σε εκβιασμό από τους Ρώσους.

Οι μυστικές υπηρεσίες, μέσω διαρροών, έκαναν γνωστό πως οι συνομιλίες του Φλιν με τον πρεσβευτή Κίσλιακ έγιναν την ημέρα που η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωνε νέα μέτρα εις βάρος της Μόσχας για την ανάμειξή της στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τις διαρροές, ο Φλιν είπε στον Κίσλιακ ότι η Μόσχα δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά στις κυρώσεις, υπονοώντας ότι οι δύο πλευρές σύντομα θα είναι σε θέση να επανεξετάσουν το θέμα προς όφελος της ρωσικής κυβέρνησης. Μεταφέροντας το μήνυμα αυτό, ο Φλιν είναι πιθανό να έχει παραβιάσει τον νόμο που δεν επιτρέπει σε πολίτες να διαπραγματεύονται με ξένες κυβερνήσεις για θέματα εθνικής σημασίας. Πάντως, δεν αναμένεται να του ασκηθεί δίωξη. Στην επιστολή παραίτησης προς τον Τραμπ, ο Φλιν δήλωσε ότι «ακούσια ενημέρωσα τον αντιπρόεδρο και άλλους με ελλιπείς πληροφορίες όσον αφορά τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με το ρώσο πρεσβευτή. Ζητώ συγγνώμη».

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Οπως έγινε γνωστό χθες, αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης προειδοποίησε για την υπόθεση τον Λευκό Οίκο από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας Τραμπ. Ομως μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κάτι. Επίσης, πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Τραμπ έδωσε στον Φλιν την εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων με τον ρώσο πρεσβευτή. Εάν όχι, πόσα γνώριζε ο πρόεδρος και πότε; Η απειλή του εκβιασμού αφορά την αποκάλυψη της συγκεκριμένης συνομιλίας του Φλιν ή και κάτι άλλο; Ο Τραμπ έχει δει το κείμενο από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνημάτων του συμβούλου του με τον ρώσο πρεσβευτή; Γιατί ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο Μάικλ Φλιν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου μόλις μία ώρα πριν ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει ότι ο Τραμπ «αξιολογεί» τον ρόλο του συμβούλου του;

Το θέμα όμως είναι ότι ο Τραμπ έχει πρόβλημα και με άλλους στενούς του συνεργάτες. Οπως ο εκπρόσωπος Τύπου Σαμ Σπάισερ και ο επιτελάρχης του Ράινς Πρίμπους, που συναντούν δυσκολίες στο να ικανοποιήσουν τις απρόβλεπτες προεδρικές επιθυμίες του νεοϋορκέζου μεγιστάνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος ρωτά συνεχώς φίλους του πώς τους φαίνεται ο Σπάισερ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ άτομα εμπιστοσύνης του Τραμπ έχουν αρχίσει ήδη να καταρτίζουν κατάλογο με πιθανούς διαδόχους των δύο συνεργατών του προέδρου.

Εάν υπάρχει ένα θέμα για το οποίο ο Τραμπ αισθάνεται ότι δεν είχε την υποστήριξη που θα ήθελε από τους επιτελείς του, είναι το ζήτημα της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες. Ο αμερικανός πρόεδρος παραπονέθηκε τουλάχιστον σε δύο συνεργάτες του ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν με συμβούλευσαν σωστά» και ότι «με προέτρεψαν να τα κάνω όλα πολύ γρήγορα». Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί τα ίδια άτομα δεν είχαν συστήσει μια νομική ομάδα που θα προστάτευε τις αποφάσεις του στα δικαστήρια.

Από το twitter

Ο Τραμπ έσπασε τη σιωπή του χθες, όμως, αντί να εκδώσει ανακοίνωση για την απομάκρυνση του αντιστρατήγου ε.α. Φλιν, προσπάθησε να στρέψει την προσοχή σε άλλο θέμα. Στο θέμα που πλήττει την κυβέρνησή του στη σύντομη ζωή της: τις διαρροές. «Η πραγματική ιστορία εδώ είναι γιατί υπάρχουν τόσες παράνομες διαρροές από την Ουάσιγκτον» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θα συμβαίνουν οι ίδιες διαρροές όταν θα ασχολούμαι με τη Βόρεια Κορέα κ.λπ.;». Αναλυτές θεωρούν πως ο Τραμπ υποπτεύεται για τις διαρροές τις μυστικές υπηρεσίες, με τις οποίες έχει κόντρα η οποία ξεκίνησε από την προεκλογική εκστρατεία.