Απεργάζεται η Ρωσία την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν, του κεντρώου υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία, που δείχνει να αποτελεί επί του παρόντος το ισχυρότερο ανάχωμα απέναντι στην Ακροδεξιά; Επιχειρεί η Μόσχα να επηρεάσει, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και κυβερνοεπιθέσεων, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προς όφελος της Μαρίν Λεπέν, όπως έκανε στις ΗΠΑ προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ; Φόβοι εκφράζονταν εδώ και εβδομάδες. Ο γενικός γραμματέας του κινήματος En Marche! κάνει όμως τις τελευταίες ημέρες συγκεκριμένες καταγγελίες, ζητώντας από τον μεν πρόεδρο και την κυβέρνηση της Γαλλίας «να διασφαλίσουν τη δημοκρατική εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας», από τους δε δημοσιογράφους και τους πολίτες να επαγρυπνούν.
«Πρέπει να δούμε τα γεγονότα: δύο μεγάλα Μέσα, το Russia Today και το Sputnik, που ανήκουν στο ρωσικό κράτος, ασχολούνται καθημερινά με τη διασπορά, τη μετάδοση, ψευδών ειδήσεων. Στη συνέχεια οι ειδήσεις αυτές αναπαράγονται και έρχονται να βαρύνουν τη δημοκρατική ζωή μας» δήλωσε αρχικά, προχθές, ο Ρισάρ Φεράν στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. Ο ίδιος απέφυγε σε ένα πρώτο στάδιο να κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία ότι απεργάζεται την ήττα του Μακρόν. «Λέω απλά ότι υπάρχουν όλα αυτά από τη μία πλευρά, και υπάρχουν από την άλλη εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επιθέσεις στο ψηφιακό μας σύστημα, στη βάση δεδομένων μας, στους ιστοτόπους μας. Και εντελώς κατά τύχη προέρχονται από τα ρωσικά σύνορα» δήλωσε. Επανήλθε ωστόσο χθες με ένα άρθρο γνώμης στη «Μοντ» υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ας μην αφήσουμε τη Ρωσία να αποσταθεροποιήσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία!».
Επιθετικά άρθρα εις βάρος του Μακρόν εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ρωσικά κρατικά αγγλόφωνα Μέσα, όπως το πρακτορείο Sputnik και το δίκτυο Russia Today, παρουσιάζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομίας, που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό σταθερά δεύτερος στον πρώτο προεδρικό γύρο και νικητής της μονομαχίας με τη Λεπέν στον δεύτερο, ως «πιθανό μακρύ χέρι του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος» ή «χρηματοδοτούμενο από το πλούσιο λόμπι των γκέι». Προκάλεσαν μάλιστα την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων. «Ο Πούτιν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία στη Γαλλία, προωθώντας ψέματα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ντροπή τους» έγραψε στο twitter ο Γκι Φέρχοφστατ.
Στο άρθρο του ο Φεράν αναφέρθηκε τόσο σε αυτά όσο και στους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» πως έχει στα χέρια του «ενδιαφέρουσες πληροφορίες» για τον Εμανουέλ Μακρόν από τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον που υποκλάπηκαν –και όλοι θυμούνται με ποιον τρόπο χρησιμοποιήθηκαν από το Wikileaks. «Η εγγύτητα του κ. Ασάνζ με το ρωσικό καθεστώς δεν αποτελεί μυστήριο για κανέναν. Το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτού του επαγγελματία χάκερ που ήδη αποσταθεροποίησε τις αμερικανικές εκλογές γίνονται τη στιγμή που δεχόμαστε επίθεση δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση» δήλωσε ο Φεράν, ο οποίος είναι εκλεγμένος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις

Τόσο ο Ρισάρ Φεράν όσο και ο Μουνίρ Ματζουμπί, υπεύθυνος ψηφιακών μέσων στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, καταγγέλλουν πως ο ιστότοπος του κινήματος En Marche! βρίσκεται στο στόχαστρο «οργανωμένων και συντονισμένων επιθέσεων από μια δομημένη ομάδα, όχι από μεμονωμένους χάκερ», δεχόμενος καθημερινά εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις (4.000 μέσα στον τελευταίο μήνα), από τις πιο απλές έως τις πιο εξεζητημένες. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν πως οι μισές τουλάχιστον από αυτές προέρχονται από την Ουκρανία, μια χώρα «την οποία χρησιμοποιούν πολλές άλλες ως αναμεταδότη». Ο Φεράν έθεσε όμως και μια άλλη παράμετρο: τόσο το Russia Today όσο και το Sputnik δεν «αγγίζουν» ούτε τη Μαρίν Λεπέν ούτε τον Φρανσουά Φιγιόν, δύο (περισσότερο ή λιτότερο) φιλοπουτινικούς υποψηφίους.