Πολλοί Ευρωπαίοι που εργάζονταν στη Βρετανία εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την απόφαση για Brexit δημιουργώντας ανησυχία για το μέλλον στους εργοδότες της χώρας. Οπως δείχνουν τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απασχολούνται στη χώρα μειώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά 50.000, στα 2,3 εκατ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων πέντε χρόνων.
Παράγοντες της αγοράς εργασίας της χώρας φοβούνται ότι τα χειρότερα μπορεί να έρχονται, καθώς η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δεν έχει εγγυηθεί τα δικαιώματα υπηκόων χωρών της ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αιμορραγία εργαζομένων που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, όπως αυτή καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2016, μπορεί να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Το 2016 είχε αρχίσει πολύ καλά για τη Βρετανία όσον αφορά την απασχόληση, αφού στη χώρα είχαν μετακομίσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από την ΕΕ για να δουλέψουν εκεί. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές εταιρείες στη Βρετανία είναι ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους με συγκεκριμένες δεξιότητες.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν οργανώσεις εργοδοτών, τη χώρα σκέφτονται να εγκαταλείψουν μεταξύ άλλων πολλοί υπήκοοι χωρών της ΕΕ που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Πρόκειται για τομείς που συγκέντρωναν παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον για απασχόληση από ξένους υπηκόους. Μέχρι στιγμής η μείωση του αριθμού ξένων εργαζομένων που απασχολούνταν στη Βρετανία δεν έχει προκαλέσει σημαντικές ανοδικές πιέσεις στους μισθούς. Η μείωση αυτή όμως, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, αναμένεται να προκαλέσει αυξητικές τάσεις και στις αποδοχές εξειδικευμένων εργαζομένων.