Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τα δικαιούμενα ποσά συντάξεων, θα καταβάλλεται η εθνική σύνταξη όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε χθες και αφορά το Δημόσιο. Η εθνική σύνταξη θα χορηγείται με τέτοιες προϋποθέσεις, που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων –κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% αλλά και όσοι φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την πλήρη θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματός τους –θα παίρνουν πολύ λιγότερα από 384 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα καταργείται η κατώτερη σύνταξη, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4.500 ένσημα.

* Ετσι, πλέον, ένας ασφαλισμένος δικαιούται πλήρη εθνική σύνταξη στα 67 έτη λαμβάνοντας:

α) Με 20 χρόνια ασφάλισης (ή 6.000 ΗΑ), σύνταξη 384 ευρώ.
β) Με 15 χρόνια ασφάλισης (ή 4.500 ΗΑ), σύνταξη 346 ευρώ.
* Επίσης, για να δικαιούται κάποιος εθνική σύνταξη μειωμένη λόγω γήρατος θα πρέπει να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Με 20 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 268 ευρώ στα 62.
β) Με 15 χρόνια ασφάλισης, σύνταξη 241 ευρώ στα 62.
Εξάλλου, μειωμένα είναι και τα ποσά για την καταβολή εθνικής σύνταξης και στις συντάξεις λόγω αναπηρίας.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης (νόμος Κατρούγκαλου) ορίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Βασική προϋπόθεση, πέραν της θεμελίωσης του σχετικού δικαιώματος, όπως προβλέπεται για κάθε φορέα ασφάλισης, αποτελεί η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το προβλεπόμενο κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο έλεγχος ως προς την πλήρωση ή μη της ανωτέρω προϋπόθεσης ελάχιστου χρόνου μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα επεκτείνεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους που συμπληρώνεται το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης λόγω γήρατος ή το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40.
Επίσης, προβλέπεται ότι η ανωτέρω μείωση κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους που συμπληρώνεται το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης ή του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, δεν εφαρμόζεται για όσους συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1α των άρθρων 1 και 26 του ΠΔ 169/2007 (τυφλοί, παραπληγικοί, πάσχοντες από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% κ.λπ.). Για την κατηγορία αυτή απαιτείται μόνο η προϋπόθεση της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10%.
Σε περίπτωση σώρευσης μειώσεων λόγω διαμονής και λήψης μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης που προκύπτει σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης μειώνεται αρχικά βάσει των ετών διαμονής που υπολείπονται των 40 ετών και στη συνέχεια βάσει του ποσοστού μείωσης λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ για τα οποία προβλέπονται μειώσεις στο ποσό της εθνικής σύνταξης για τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άμεσης καταβολής της σύνταξης, ορίζονται:
α) Από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και β) από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης. Σε περίπτωση νέας κρίσης από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, το ύψος της εθνικής σύνταξης αναπροσαρμόζεται και βάσει του νέου ποσοστού αναπηρίας.
– Στο μεταξύ, τον υπολογισμό της κύριας και της ανταποδοτικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου (Ν. 4387/2016) περιγράφει Κοινή ΥπουργικήΑπόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Στην ΚΥΑ φαίνονται με παραδείγματα οιμειώσειςπου θα υπάρξουν όταν εκδοθούν οι νέες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για το σκέλος τηςανταποδοτικής σύνταξης, δηλαδή το μέρος εκείνο των συντάξιμων αποδοχών που προκύπτει από τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Βέβαια, όπως και για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, η εγκύκλιος τονίζει ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν για όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά, αφού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η «ετήσια μεταβολή μισθών».