Η Peugeot-Citroën βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Opel. Εάν επιτευχθεί το ντιλ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο χάρτης των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη αλλά και να υπάρξει νέος γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η PSA Group που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα αυτοκίνητα Peugeot και Citroën και η General Motors που ελέγχει την Opel βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανέφεραν πηγές στο Reuters και το Bloomberg. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εάν προχωρήσουν οι συνομιλίες, τότε το σχετικό ντιλ μπορεί να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Η GM και η PSA συνεργάζονται ήδη για την παραγωγή οχημάτων τύπου τζιπ (SUV) και επαγγελματικών μικρών βαν. Είχαν μάλιστα προσπαθήσει και το 2013 να πετύχουν συμφωνία για ευρύτερη συνεργασία, χωρίς όμως τελικά να την ολοκληρώσουν. Σημειώνεται ότι το γαλλικό Δημόσιο κατέχει το 14% της PSA.

Εάν ολοκληρωθεί το ντιλ μεταξύ των δύο πλευρών και συγχωνευτούν οι δραστηριότητές τους, τότε ο νέος όμιλος θα ελέγχει περίπου το 16% της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου, ξεπερνώντας τη Renault. Η GM ελέγχει την Opel τα τελευταία 90 χρόνια αλλά και τη θυγατρική της στη Βρετανία, τη Vauxhall.

Η PSA πιστεύεται ότι θέλει το ντιλ για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά, για να αποκτήσει πρόσβαση στο τμήμα ανάπτυξης και σχεδιασμού της Opel αλλά και στο τμήμα εξέλιξης ηλεκτρικών οχημάτων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης θέλει να μειώσει το κόστος κατασκευής και εξέλιξης οχημάτων, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Για την GM μια συμφωνία με τους Γάλλους πιστεύεται ότι θα της επιτρέψει να αποχωρήσει από την αγορά της Ευρώπης, ειδικά μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και οι δύο όμιλοι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει πολλά χρήματα στη Γηραιά Ηπειρο. Η GM πρόσφατα έκλεισε εργοστάσιο στο Μπόχουμ της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων που έκλεισε στη χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η PSA πρόσφατα έκλεισε εργοστάσιο σε προάστιο του Παρισιού.