Επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την απροειδοποίητη έρευνα που ξεκίνησε την Τρίτη σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) με αντικείμενο την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και πρακτικές εις βάρος του ανταγωνισμού.

Δίχως να αναφέρονται ονομαστικά οι ελεγχόμενες εταιρείες, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η έρευνα στον κλάδο παραγωγής, μεταφοράς και προμήθειας ηλεκτρισμού της Ελλάδας υπαγορεύτηκε από προβληματισμούς ότι οι παραπάνω εταιρείες ενεπλάκησαν σε πρακτικές κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ σχετικά με την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102) ή ότι κατέχουν πληροφορίες που σχετίζονται με παρόμοιες πρακτικές.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Επισημαίνει ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αποτελούν ένα προκαταρκτικό στάδιο κάθε φορά που η έρευνα αφορά ύποπτες πρακτικές εις βάρος του ανταγωνισμού. Και εξηγεί πως το γεγονός ότι η ΕΕ διενεργεί τέτοιους ελέγχους δεν σημαίνει και ότι οι ελεγχόμενες εταιρείες είναι ένοχες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε και μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της έρευνας. Επισημαίνει πάντως πως σε νομικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποιο deadline για την ολοκλήρωση παρόμοιων ερευνών. Η διάρκειά τους εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως η δυσκολία κάθε περίπτωσης, o βαθμός συνεργασίας με την Κομσιιόν των εμπλεκόμενων εταιρειών και η εξάσκηση των δικαιωμάτων τους.

Νωρίτερα, και η ΔΕΗ είχε προβεί σε επιβεβαίωση της αιφνιδιαστικής απόβασης ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργεί από χθες έλεγχο στη ΔΕΗ σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού 1/2003 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο έλεγχος διενεργείται δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου 2017 για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής.