Η χθεσινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού σχολείου στην Παλλήνη έγινε σε ανταπόδοση αυτής που είχαν πραγματοποιήσει 92 μαθητές της Ελληνογερμανικής τον περσινό Φεβρουάριο στην Αρχιεπισκοπή.

Μολονότι ο Ιερώνυμος δεν έχει το πληθωρικό στυλ του προκατόχου του Χριστόδουλου –που προσπαθούσε να προσελκύσει τους νέους με ευφάνταστες ατάκες του τύπου «σας πάω» και «ελάτε στην εκκλησία όπως είστε» -, έχει όμως τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει τη νεολαία. Αλλωστε ο Ιερώνυμος πριν από δεκαετίες δίδαξε ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης, στο 9ο νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, αλλά και στο Γυμνάσιο του Αυλώνα. Συνεπώς γνωρίζει καλά πώς πρέπει να επικοινωνεί με τις μικρές ηλικίες και γι’ αυτό σπανίως αρνείται προσκλήσεις από νέους και σχολεία.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» είχε απαντήσει για το πώς σκεφτόταν να προσεγγίσει τους νέους: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ένας άνθρωπος δημιουργικός, πληθωρικός άνθρωπος με πολλά χαρίσματα. Ελεγε “ελάτε όπως είστε”. Εγώ έρχομαι όπως είμαι. Κάνω μια αντίθετη πορεία. Ας πούμε, τα έργα που κάνω, οι κατασκηνώσεις, οι συναντήσεις που κάνω με τα παιδιά (…). Ο Χριστόδουλος έλεγε “ελάτε όπως είστε”, εγώ λέω έρχομαι όπως είμαι σε εσάς». Αλλά και χθες ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη νεολαία στην ομιλία του προς τους μαθητές του σχολείου. Τους είπε πως «εμείς οι μεγάλοι θέλουμε να ακούμε τις δικές σας απόψεις, τις δικές σας σκέψεις. Γιατί τις περισσότερες φορές παίρνουμε αποφάσεις για εσάς χωρίς εσάς και όμως οι δικές σας απόψεις είναι οι πιο χρήσιμες, γιατί είναι αυτές που μας φωτίζουν και αυτές που μας προσγειώνουν».

Το βασικό εφόδιο. Για το σημαντικότερο εφόδιο που πρέπει να έχουν οι νέοι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Το βασικότερο εφόδιο είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου, οι στόχοι που βάζει, το ξεκαθάρισμα μέσα του, η υπομονή, η επιμονή, τα πρότυπα που έχει και η σχέση του με τους άλλους ανθρώπους. Είναι ένα πλέγμα ο εφοδιασμός μας για τη ζωή. Είναι πάρα πολλά αυτά που θα χρειαστείτε, κυρίως όμως είναι η σχέση που θα έχετε με τον εαυτό σας και τους άλλους».