Σε ό,τι αφορά τα Βιομηχανικά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΒΕΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία παραγωγής και διάθεσης ανά περιφέρεια, το μεγαλύτερο ποσοστό ΒΕΑ προς διάθεση παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (27,3%).

Ακολουθούν η Αττική (26,9%), η Κεντρική Μακεδονία (18,9%), η Θεσσαλία (13,8%) ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήδη προχωράει ο διαγωνισμός για τον εντοπισμό των εστιών ρύπανσης του Ασωπού. Επίσης μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι όροι της μελέτης για την οριοθέτηση του ποταμού ενώ διαμορφώνεται η μελέτη για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα.

Στα Οινόφυτα σήμερα είναι συγκεντρωμένες σχεδόν 200 βιομηχανικές επιχειρήσεις. Και όπως λένε από την Περιφέρεια, ένα από τα προβλήματα είναι ότι δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί ως βιομηχανικές ούτε καν οι χρήσεις γης για όλη την περιοχή.

Απειλή. Η ευρύτερη περιοχή του Ασωπού εξακολουθεί να παραμένει μια ανοιχτή περιβαλλοντική απειλή. Οπως είχαν αποκαλύψει τα «ΝΕΑ» τον περασμένο Αύγουστο, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν εντοπίσει θαμμένα σε βάθος οκτώ μέτρων βιομηχανικά απόβλητα στο Συκάμινο Ωρωπού στη θέση Φυτό. Η εκσκαφή έγινε σε ιδιόκτητο χώρο σε απόσταση 200 έως 300 μέτρων από την κεντρική πλατεία του χωριού δίπλα σε κατοικίες! Για το θέμα έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία ενώ οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και εξαιτίας έλλειψης επιθεωρητών.

Αν και η ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή Ασωπού έγινε ευρύτατα γνωστή από το 2007, όταν οι πρώτες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, εντούτοις στα χρόνια που ακολούθησαν η μάστιγα της παράνομης και ανεξέλεγκτης διάθεσης των τοξικών αποβλήτων δεν έχει εξαλειφθεί.

Ετσι, όπως λένε, πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, όσους ελέγχους κι αν κάνουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί αν προηγουμένως δεν  χωροθετηθούν και δημιουργηθούν Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).