Σήμερα αρχίζει και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η συνεδρίαση είχε διακοπεί την Τρίτη εξαιτίας των πρωτοφανών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Εφετείο. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι αυτά προκλήθηκαν πρωτίστως από χρυσαυγίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να μετατρέψουν το δικαστήριο σε γήπεδο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» την ώρα που εξεταζόταν ο πρώτος μάρτυρας.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα με τα ΜΑΤ ανάμεσα σε καπνούς εντός της δικαστικής αίθουσας δεν τιμούν τη δημοκρατία. Οι λόγοι είναι προφανείς. Οταν χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία μέσα στο δικαστήριο, προκειμένου να μη μετατραπεί ο χώρος απονομής δικαιοσύνης σε πεδίο μάχης μεταξύ χούλιγκαν, σημαίνει ότι η πολιτεία έχει κάνει κάποιο μεγάλο λάθος. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να υποτιμήσει τον κίνδυνο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Οι θεσμοί είναι το όπλο του δημοκρατικού πολιτεύματος απέναντι σε όσους φαντασιώνονται την κατάλυση όλων του των κεκτημένων. Οπως οι χρυσαυγίτες. Το νεοναζιστικό μόρφωμα αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Ουδείς λοιπόν δικαιούται πλέον να υποστηρίξει πως δεν άκουσε ή δεν γνώριζε ποιο είναι αυτό.

Οι αιχμές του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον χειρισμό της υπόθεσης από την Αστυνομία δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Εξάλλου η Αστυνομία έχει, ως γνωστόν, πολιτικό προϊστάμενο. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβάλλεται. Και είναι και υποχρέωση των κυβερνώντων να το επιβάλλουν.